Advertisements

The Young Pope, partea a II-a

Despre prima parte a serialului scris de Paolo Sorrentino am pus câteva note aici. În lumina ultimelor evenimente din țară, am evitat să postăm despre filme sau cărți, probleme mai importante ocupând agenda zilei. Cum s-ar părea că situația se limpezește, iar primul episod din cea de-a doua parte a seriei are și o scenă relevantă (una politică), am considerat oportun să reluăm recenziile. Așadar:

Behind Blue Eyes

Episodul VI este dominat de o scenă excepțional regizată de Sorrentino: întâlnirea Papei cu premierul Italiei – un individ arogant și amuzat, la adăpostul celor 41 de procente ale sale. Totul până ce tânărul Papă îi spune că este în puterea lui Dumnezeu (chiar dacă nu mulți cred în el) ca procentele lui să se spulbere într-o clipită.

young-popeDiscuția lor, într-o remarcabilă scenă plasată chiar în miezul episodului (de la minutul 21 la 31) este și despre proteste, și despre revoluții. Tânărul Papă îi explică tânărului premier italian (care are alura lui Grindeanu) cum pot fi anihilate procentele sale:

– Și unde îi va eradica Dumnezeu pe cei 41%? se întreabă retoric premierul, răspunzând tot el:

– La vot, la următoarele alegeri? Sau în casele lor, în timp ce se uită la TV?

La următoarele alegeri, îi răspunde Papa. Tinerii care protestau în anii ’60, au declamat tot felul de erezii, afirmă el ceva mai târziu, exceptând un singur lucru: imaginația la putere. În privința asta, au avut dreptate. Dar puțini au beneficiat, așa ca noi acum, de „puterea imaginației”. Și împotriva noastră nu poate posta nimeni pe rețelele de socializare. 🙂

Se pot face multe alte paralele interesante între acest episod și situația actuală. Despre evenimente mediatice, curiozitatea morbidă a lumii de azi:

Lumea întreagă moare de curiozitate!

Toți vrem să vedem ceea ce e ascuns, toți vrem să privim fructul interzis…

Nu e nevoie să evadați din realitatea înconjurătoare cu acest serial, și dacă totuși veți încerca s-o faceți, veți afla că dacă filmele noi reproduc din ce în ce mai bine lumea noastă, viața tot ajunge să bată filmul în cele din urmă 🙂 De remarcat în finalul episodului o altă piesă deosebită a muzicii italiane – o canzonetta napoletană de Roberto Murolo.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment