Advertisements

Wùlu

 

O aventură cinematografică maliană lungă și periculoasă de patru ani, un veritabil thriller african filmat în timp real, odată cu derularea evenimentelor din Bamako.

Sătul de locul de muncă și de sărăcie, dornic să își ajute familia, Ladji ( Ibrahim Koma), un ambițios șofer de taxi (prantiké – șofer de dubă ce transportă mai mulți călători) se hotărăște să-și schimbe meseria și ajunge un renumit dealer de droguri. Încet, Ladji divaghează cum nu se poate mai clar de la drumul corect și se îndreaptă spre crima organizată.

Apreciat la Cannes drept un Scarface african, Wulu (primul lungmetraj regizat de Daouda Coulibaly) marchează un debut regizoral de succes. Povestea se desfășoară în interiorul  mafiei din Mali unde Ladji ajunge sa se infiltreze. Wulu arată o realitate frecvent întâlnită în Mali mai ales după criza politcă din 2012, moment care, nu a făcut altceva decât să amplifice puterea crimei organizate peste tot în țară.

Filmările pentru Wulu au început în 2015 în Mali însă datorită atentatului de la Bamako, au fost continuate în Senegal. Filmul scoate perfect în evidentă consecințele grave ale acestor turbulențe politice și dezvoltă în mod obiectiv realitatea cotidiană din Mali. Din distribuția filmului fac parte în special actori din Mali. Personajul feminin este jucat  de Inna Modja, o celebră actriță și cântăreață maliană.

Veți observa cu siguranță frumusețea lui Wulu chiar și fără prea multe cunoștințe despre situația politică din Mali, pentru că filmul funcționează drept o simplă călătorie într-un rollercoaster. Acest lucru se datorează nu doar unui scenariu bine scris și regizat, ci și datorită faptului că actorul Ibrahim Koma îl joacă extraordinar de bine pe Ladji și îl transformă într-un protagonist plăcut și optimist, chiar dacă acesta ia o mulțime de decizii incorecte. Pentru că motivele și intențiile sale sunt mereu de buna credință, audiența empatizează cu el. Ladji rămâne un personaj pozitiv în ciuda evenimentelor negative în care se va implica de buna-voie.

Filmul este scris și regizat de Daouda Coulibaly, un francez originar din Mali ce își amintește cum prăbușirea unui misterios Boeing a determinat mulți oameni să recunoască pentru prima dată amploarea alarmantă pe care o luase traficul cu droguri. Africa de Vest devenise punct de tranzit pentru transporturile masive ce se fac între America Latină și Europa.

JOHANNESBURG 2009 – Un avion de marfă Boeing se prăbușește în nordul Mali, în deșert, la doar câteva minute după decolare. După ce anchetatorii au sosit au fost făcut un anunț uimitor: avionul transporta 10 tone de cocaină din Venezuela. Toate drogurile au dispărut fără urmă după accident. Wulu confirmă din nou că Daouda Coulibaly (Tinye So 2010, Africa First: Volume Two 2012) este un talent de urmărit. Wulu a fost vazut la Toronto Film Festival și la Cannes.

 

 

 

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.