Advertisements

Westworld – V, un episod cu greutate?

La al V-lea episod, Contrapasso, comedia Westworld se mișcă

Îți dai seama că episodul iese (în sfârșit!) din tiparul celorlalte încă de la primele sale scene: nu mai începe cu (e)ternul dialog între plicticoasa Dolores (Evan Rachel Wood) și Bernard, șeful Comportamentului (Jeffrey Wright) ci cu fascinantul creator Ford – a cărui poveste de fundal o aflăm din dialogul cu Old Bill (guest starring Michael Wincott).

Regia episodului V i-a fost încredințată britanicului Jonny Campbel, cunoscut pentru Autopsia extratereștilor și mai multe seriale TV. După primul sfert de oră însă, Dolores este chemată din nou la vorbitor chiar de către șeful Ford, care are cu ea o interesantă discuție din care iese cam șifonat.

Visele sunt modul în care mintea ne spune povești, nu?

Greșit! Ele sunt modul în care aflăm cine am putea deveni.

În sfârșit intriga o ia la vale, complicându-se cu noi supoziții

Avem dubii că Arnold, misteriosul asociat al lui Ford, s-ar fi sinucis și mai ales apar indicii că Dolores este un personaj mult mai subtil decât părea în primul calup de patru episoade pe care producătorii ni l-au vârât pe gât. Se întâmplă chestii și în celelalte compartimente din echipa tehnică: dacă cei de la Comportament și Asigurarea calității apar doar în secvențe episodice, descoperind totuși chestii relevate în acestea, ne sunt introduși câțiva loseri de la Șeptel și Depanare.

În ultimul compartiment, inginerul (măcelar) Felix se joacă cu tehnologia, visând să devină programator. El fură o tabletă și-i dă ocazia lui Maeve (Thandie Newton) să-și facă o intrare de efect, iar scena dinainte mi s-a părut că aduce mult cu cea din Bird people (2014), filmul lui Pascale Ferran. Dacă despre Maeve aveam și din primele patru episoade indicii că ar fi un personaj important în economia serialului, indiciile despre ce ar putea fi Dolores abundă în acest Contrapasso, care pare să aibă o referință latină, mai degrabă: acea pedeapsă a sufletelor din Infernul lui Dante, prin punerea lor în oglindă cu propriile păcate.

Mintea este o grădină înconjurată de gânduri

Un proces similar (însă doar o penitență), are loc în Purgatoriu, amintit de Castaniu, despre care aflăm în cursul conflictului cu Logan că este în lumea reală un EVP (funcție tehnică în middle-management). Dar toată lumea se luptă cu toată lumea în acest episod, chiar și foștii cyborgi acum gazde (a căror „umanitate este mai profitabilă”) care se luptă cu ei înșiși pentru a ieși din propria buclă.

Mai apare o nouă supoziție, cum că principalele firele narative (cel urmărit de Omul cu pălărie neagrăEd Harris și cel în care Dolores intră alături de cei doi acționari) au loc în timpuri diferite. Asta înseamnă oare și că Teddy & Dolores, cei doi amorezi în căutarea propriilor bucle, apar în ambele fire? Sau că urmează un Romeo și Julieta în variantă futuristă? Rămâne de văzut 🙂

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.