Advertisements

Westworld 8 – Trace Decay

Pierderea urmei sau o simplă răsuflare înainte de?

Considerat cel mai obscur și controversat episod al acestei prime serii, Trace Decay nu face decât să continue, în cea mai mare parte a sa, dezvăluirile făcute în Trompe L’OeilPe lângă devoalarea naturii lui Bernard, care nu e decât o gazdă a fostului asociat al doctorului Ford, misteriosul Arnold, acesta este obligat să comită (în termeni umani) o crimă: deja-concediatului și astfel inutilului șef al comportamentului, sacrificat de dragul disputei dintre Consiliu și dr. Ford, i se comandă s-o ucidă pe Charlotte. Episodul reia scene ale lui Bernard cu Charlotte din care nu ne este foarte clar ce reprezintă stopurile pe imagine: simple opriri în filmul amintirilor lui Bernard, din care aceasta învață să se sustragă, ori dovezi ale naturii androide a lui Charlotte?

O altă iluzie de dragul iluziei

Aceasta ca o consecință după ce am acceptat-o pe prima și cea mai mare, care a fost suspendarea încrederii, și am achiesat la ideea că gazdele pot ajunge (grație rafinamentului tehnologic) la o reproducere atât de fidelă încât pot fi confundate cu oamenii. În fond, această supoziție ridică mari semne de întrebare, întrucât recunoașterea feței reprezintă un limbaj foarte complet, iar aceasta este una din cele mai greu de reprodus, poate, abilități ale minții umane: de a face distincția într-o fracțiune de secundă între ființe umane și obiecte (ne)însuflețite. În continuarea acestor mult-prea-forțate iluzii vin poate cele mai puțin credibile scene (realistic vorbind), în care Maeve iese la rampă dându-le ordine tehnicienilor care o repară.

tro1Nu pare prea limpede, nici chiar ținând cont de inteligența redusă a celor doi (Lutz și Sylvester) cum de nici unul dintre ei n-o resetează (nici măcar cel speriat de ea), ori nu-i coboară parametrii la zero, reducând-o la tăcere. Micile lor clenciuri începuseră încă din episodul anterior, dar în episodul 8, Maeve ajunge să vrea mai mult decât simple intervenții în configurația sa, respectiv încearcă să-și schimbe chiar scenariul poveștii. Și lui Dolores îi este tot mai greu să-și separe visele de realitate, în vreme ce partenerul său de la distanță, pistolarul Teddy, pare și el copleșit de amintiri întunecate. Scenariile celor doi se lasă descifrate mai greu, deși păruseră să ia până acum o turnură ceva mai avansată decât a lui Maeve (Thandie Newton).

tra2Devine din ce în ce mai explicit însă rolul doctorului Ford, care și-a recreat nu doar familia, printre personajele-gazdă, ci și fostul partener, înfiltrat ca tehnican-gazdă (Bernard), într-un post-cheie a parcului Delos. Robert Ford se dezvăluie ca un creator pragmatic, conștient că mintea umană nu este vreo comoară de pe un munte îndepărtat, iar rolul viitorilor creatori de conștiințe (cum sunt acest protagonist al roboticii întruchipat de el, și antagonistul său Arnold) nu este doar să imite oamenii ci să-i facă mai buni, feriți de „slăbiciunile” și capcanele minții umane. Durerea ce însoțește regretele față de trecut, tragismul înscris în memoria de bază a personajului, apar ca și condiții a solidității back-story-ului. Cu toate distonanțele punctuale din acest episod, serialul continuă meditația asupra condiției umane, dezvăluind câteva caracteristici care ne fac umani, și (sub pretextul creației) câteva care ne coboară din umanitate.

tra3Așa cum ne-am cam obișnuit deja, titlul episodului face trimitere la o teorie din AI sau psihologie. În traducere simplă, trace decay se referă la uitare și s-ar putea traduce prin Descompunerea memoriei sau pierderea urmei, a vestigiilor. În termeni psihologici, teoria legată de uitare este ceva mai complexă, pornind de la supoziția că memoria se estompează cu trecerea timpului, iar în momentul în care dobândim cunoștințe noi care le contrazic pe cele anterioare, ar putea avea loc chiar o supra-scriere a celor vechi. O altă controversă ține de faptul unanim recunoscut că neuronii mor odată cu avansarea în vârstă (sau oricum, nu se mai regenerează) și totuși avem amintiri vechi, dar mult mai puternice decât cele de dată recentă. Ca un respiro după dezvăluirile episodului anterior, Trace Decay are meritul că-și ia avânt pentru ce va urma și oferă câteva indicii (chiar dacă obscure) pentru ultimele două părți ale seriei. Un rezumat al acestor trei episoade dinaintea celui final (7-8-9) îl puteți citi aici.

1

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.