Advertisements

Westworld la final: mintea bicamerală

Abia odată cu ultimul episod al seriei totul devine clar: nu roboții, androizii sau gazdele sunt subiectul, ci mintea, ultimele teorii despre inteligența artificială pe care sunt grefate altele, ceva mai vechi, (re)luate din psihologie.

Atenție spoiler! Pentru că am așteptat să treacă trei zile de difuzare a ultimului episod până la recenzia ultimului episod al seriei, am să presupun că l-ați văzut deja. Dacă nu, amânați citirea acest articol până după vizionare, pentru că trecem în revistă dezvăluirile din episodul 10. Faptul că cei doi „amici” Logan și William făceau parte din cercul investitorilor Delosului fusese deja des amintit iar legătura cu Man in Black era evidentă. Bănuiala mea era că relația ar fi una de rudenie, iar Man in Black ar fi fost socrul Castaniului și tatăl lui Logan. Până la urmă a ieșit la iveală că porecla a fost aleasă intenționat, ca să deruteze, William evoluând de la castaniu la negru.

well3Interesant rolul lui Anthony Hopkins: Robert Ford este Ned Stark al Westworld-ului, un rol pentru care păruse predestinat Bernard, până când Felix îl găsește depozitat pe podeaua congelatorului și îl repară la comanda lui Maeve. Dar marea surpriză vine din evoluția personajelor feminine care se întâlnesc niciodată, întreg serialul fiind segmentat în scene cu Maeve și scene cu Dolores. Dincolo de evoluția lui Maeve, care părea a satisface într-o mai mare măsură cerințele publicului (de acțiune), mult mai surprinzătoare este transfigurarea lui Dolores. Să fie vorba tot de un scenariu (așa cum a fost programată evadarea lui Maeve), sau impresionantul discurs gen Moldova nu e a noastră pe care i-l ține Dolores proprietarului parcului să vină din conștientizarea propriului destin?

În orice caz, referința la dinozauri (făpturile uriașe care populaseră pământul) din discursul ei este doar una din șirul nenumăratelor reverențe făcute de creatorii serialului față de filmul original din a cărui temă au folosit doar elemente cârlig, povestea lor fiind destul de interesantă în sine, chiar și fără ele. Se pare că Jonathan Nolan și Lisa Joy au fost conștienți atât de originalitatea demersului început cu această serie cât și cu ineditul acesteia (cel puțin în primele cinci episoade evoluția narațiunii părea destul de anevoioasă) încât n-au vrut să riște să-și piardă audiența. Succesul serialului a stat pe muchie de cuțit, dar răbdarea celor care au continuat să-l urmărească (cu atenția trezită de câteva aluzii) a fost răsplătită cu prisosință.

west10Practic serialul a dus mai departe conceptul lumii ca film dezvoltat de Lumea roboților, la lumea ca joc (ce altceva este lumea întreagă dacă nu un joc? se întreabă Omul în negru interpretat de Ed Harris) ajungând în episodul final chiar la lumea ca teatru, într-o scenă superbă. Dacă personajul lui Anthony Hopkins este Ned Stark – fiind greu de crezut că marele actor se putea angaja într-o serie proiectată să „ducă” atâtea episoade – presupun că personajul lui Ed Harris va fi un soi de Jon Snow antipatic al seriei, fiind greu de crezut că ambii grei îl vor părăsi împreună.

well5Întrebările pe care le ridică sezonul doi sunt: cum vor evolua gazdele care și-au câștigat libertatea odată cu dobândirea conștiinței de sine? Se vor baza în continuare pe bunăvoința (sau spaima) umanoizilor care i-au proiectat, sau vor fi capabile să facă saltul dincolo de imaginația creatorilor, spre acea singularitate tehnologică imposibil de prezis? Sau serialul ne va servi în continuare (nu că ne-am supăra să fie așa), sub pretextul evoluției narațiunii cu roboți, metafore legate de evoluția umană – metafore pe care cei mai inteligenți dintre ei, precum Dolores, le numesc pur și simplu… minciuni 🙂

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.