Advertisements

The Shape of Water

Dacă tot a fost 2017 anul misandriei și feminismului belicos, n-ar trebui să ne mirăm de cele 13 nominalizări la Oscar ale Formei Apei. Regizorului mexican Guillermo del Toro nu-i iese în fiecare zi un Labirint al faunului, dar măcar forma (de succes) a bestiei tot o recuperează din acel film. Cu mențiunea că aici bestiarul servește altui scop, acela de a însufleți un nevinovat om-amfibie, pretext și obiect al proiecțiilor amoroase ale eroinei.

the-shape2Filmul debutează alert, amintind de Le fabuleux destin d’Amélie Poulain. Sigur că Eliza nu este la fel de frumoasă și nici inocentă ca Amelie; dar tot are un zâmbet care farmecă pe cel ce-o îndrăgește și o senzualitate afișată (doar spectatorului) încă din debut, când se trezește pus într-o postură comic-voyeuristă. Cu ajutorul acestei protagoniste mai puțin convenționale, del Toro rescrie basmul clasic de iubire (repere fiind Frumoasa și Bestia, Mica Sirenă sau Cenușăreasa) folosind chei de citire noi, puse în mâna cinefililor pasionați. Sally Hawkins oferă probabil cea mai bună performanță a sa, iar din discursului lui del Toro după ce a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun regizor am reținut următorul pasaj (bizar, dar interesant):

De când eram mic am fost fidel monștrilor, am fost salvat de ei, deoarece cred ca monștrii sunt sfinții protectori ai imperfecțiunilor noastre, iar ei permit și încarnează posibilitatea vieții și a eșecului.

shape2Deși este în principal un film de dragoste, The Shape of Water prezintă elemente din toate stilurile cinematografice, având un aer gotic întâlnit și în celelalte filme ale regizorului. Mutismul Elizei este contracarat de splendida coloană sonoră a lui Alexandre Desplat, care abundă în muzică de jazz.

Exacerbarea simțului tactil și a mirosului redau viziunea apei și a iubirii din acest film care, așa copy-paste cum pare pentru cei familiarizați cu filmografia regizorului mexican, este totuși cea mai solidă propunere pentru Oscarurile din acest an. Și nshapeu este doar părerea mea, ci și a criticilor de la Hollywood, al căror film preferat a fost la ediţia Critics’ Choice Awards de anul acesta. The Shape of Water a fost recompensat şi la categoriile „Cel mai bun regizor” (Guillermo del Toro), „Cea mai bună coloană sonoră” (Alexandre Desplat) şi „Cea mai bună scenografie” (Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin). Fără să vrea, probabil, del Toro a adormit și Academia americană de film care, surprinsă de acest fapt, s-a trezit să-l nominalizeze la cele mai multe premii.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.