Advertisements

Dacă votul ar schimba ceva…

… l-ar declara ilegal, cea mai bună replică a Sandrei Bullock, care face tot filmul (la Brandul nostru este criza mă refer). E de fapt o parafrază după Mark TwainDacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm. M-am uitat puțin așa, dintr-o parte la el. Din unghi, cu senzația că nu mă afectează.

Apoi, la final, cu regretul că aș fi preferat să văd un film despre politicienii români și campaniile lor mincinoase, nu despre ăia străini, ca să fac o paralelă cu ce se-ntâmplă în România. Cinematografia română duce lipsă de filme simple, oneste. Facem tot felul de aluzii semi-docte în filme pentru un public semidoct. Despre politică încercat un fel de parabolă tristă Sergiu Nicolaescu în Poker (2010) și a ieșit un mare fâs, o pretinsă „radiografie a societăţii româneşti”.

o1Comparabil cu acest film, Our Brand is Crisis este chiar genial, iar strâmbăturile și fundul Sandrei Bullock, mult mai tari (sic!) ca sânii lui Jojo. Bine, la Poker a ieșit ce-a ieșit din cauză c-a plecat de la un spectacol de teatru. Scos din cadrul istoric naționalist în care se simțea confortabil, Sergiu Nicolaescu a vrut să meargă la sigur. În teatru toate chestiile alea au funcționat, piesa a avut succes.

Dar în film, degeaba aduci actori, degeaba mai bagi personaje, dacă mesajul nu e sincer și nici regizorul n-are o viziune sau ceva de spus, totul se diluează. Secretul impactului pe care l-a avut Our Brand is Crisis e că porneşte de la un subiect actual atât pentru americani (controversata campanie a lui Donald Trump) cât și pentru români (ultimele alegeri parlamentare) pentru a descrie evenimente trecute (o campanie de prin Bolivia), dar încă relevante.

Iar evenimentele alea trecute, aproape irelevante, îți dau ocazia să faci comentarii actuale de pe margine. Să faci tu, ca spectator, niște paralele și să tragi niște concluzii. Să ieși de la film cu senzația că ești mai deștept, când de fapt ai servit un surogat, un film de nișă, util pentru cei implicați în campanii electorale. Distanța aia ne dă ocazia să-i privim pe băștinași de sus, numai că… băștinași suntem și noi – manipulați, la fel 😉

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.