Advertisements

Cei 5 Vikingi

Anunțam în noiembrie noua serie a Vikingilor, serialul care rulează pe History Channel în fiecare joi. Dacă primele 4 sezoane conturau personajul Ragnar Lodbrock și lupta sa cu destinul, construindu-i câte un antagonist în fiecare serie (întâi contele, apoi regele Horik și chiar fratele său Rollo, care-l va trăda și va deveni primul duce al Normandiei), iar respectarea adevărului istoric trecea pe plan secundar, cu fiecare nou sezon personajul Ragnar ajungând tot mai diluat.

Floki_Season4Din sezonul IV Ragnar dispare deja, în locul său luptându-se acum cu englezii și între ei Björn Ironside (care își urmează calea pe Marea Mediterană) cu frații săi vitregi Iwar Fără-Oase, Hvitserk, Sigurd și Ubbe. Prietenul său Floki, după ce a jelit moartea Helgăi, pornește pe mare lăsându-si soarta în mâinile zeilor și descoperă… Islanda (crezând că a găsit teritoriul mitic Asgard).

Serialul „Vikings” preia o bună parte din informațiile cărturarului Saxo (autorul Gesta Danorum) și ale legendelor vikinge, scenariul adăugând o serie de elemente care nu se regăsesc în scrieri, printre care, desigur, o mare parte dintre personaje. Aspectele de viață civilă (habitat, obiceiuri), militară (armament, tactici), religioasă (credințe, ritualuri funerare, templul din Uppsala) a vikingilor și a locuitorilor din Anglia sunt bine redate, dovedind buna documentare în domeniu din partea realizatorilor. Coloana sonoră este, de asemenea, excelent aleasă.

v2Marele minus al serialului este îmbrăcămintea vikingilor, susțin cei de la historia.ro: „Dacă în ce privește femeile costumele sunt, în mare, corecte din punct de vedere istoric, îmbrăcămintea bărbaților este un dezastru, mai ales că informații și reconstituiri grafice se găsesc din abundență în literatura de specialitate și de popularizare. Probabil pentru a fi mai trendy, realizatorii au optat pentru pantaloni de piele și „cămăși” din același material (sau, cel puțin, așa pare) și bocanci moderni. De asemenea, coifurile cavaleriei „engleze” sunt coifuri de tip burgonet de secol XVI”.

Iată și câteva inadvertențe istorice privind fiii lui Ragnar: nu este adevărat că Sigurd Snake-in-The-Eye a fost omorât de fratele sau Ivar. După cum nici Björn Ironside nu este fiul Lagerthei (care a fost regină, dar nu în Kattegat – iar oraşul oricum nu a fost descoperit istoric, unii spun că ar putea fi în Norvegia, din cauza landscape-ului cu fiorduri şi munţi, alţii îl situează în Suedia sau Danemarca), însă puterea acestui personaj trebuia explicată cumva. Principalul antagonist devine acum episcopul Heahmund, bazat și el pe un personaj istoric real, încă insuficient conturat ca personaj în film.

Advertisements

Related Posts

About The Author

4 Comments

 1. Vlad
  January 6, 2018
  • Marius Oliviu
   January 7, 2018
 2. Vlad
  January 19, 2018
 3. Vlad
  January 19, 2018

Add Comment