Advertisements

Ultima zi de festival Comedy Cluj 2016

Aseară, la Gala de premiere

Sâmbătă seară a avut loc Gala de închidere a Comedy Cluj, ediția a 8-a. A fost un festival cu buget redus (problemă cu care și TIFF s-a confruntat anul trecut), ceea ce s-a simțit mai ales în calitatea filmelor din afara competiției. TIFF-ul a format însă un public pretențios care, dincolo de atmosfera creată de entuziasmul organizatorilor, caută experiențe cinefile de excepție, nemulțumindu-se doar cu „exotismul” invocat în acest an.

Dar mai tânărul festival de Cluj are vreme să crească, așa cum a crescut și TIFF-ul an de an. Nici mai maturul festival clujean nu este încă relevant pe piața filmului (așa cum remarca unul dintre invitații săi de marcă, aici încă nu se încheie contracte de distribuție, nefiind încă unul relevant în business), dar ceea ce s-a întâmplat în acest an la Gala de închidere a Comedy Cluj cred că trebuie să fie un semnal de alarmă pentru organizatori.

Nici unul dintre câștigători nu s-a prezentat să-și ridice premiul

Cu excepția actorului Răzvan Vasilescu, nici unul dintre laureații Festivalului internațional (sic!) nu s-a prezentat să-și ridice premiul. Am înțeles din mulțumirile proiectate pe marele ecran al cinematografului Florin Piersic că mulți dintre ei își plimbă filmele prin circuitul festivalier dar, oricât ai fi de relaxat în a accepta situația, mie absența lor mi s-a părut o palmă pe obrazul organizatorilor.

Asta a devenit evident din momentul în care Maria Pujalte, laureata premiului de interpretare feminină și-a transmis mulțumirile abțiguită, ori nici unul dintre ei nu este de nivelul lui Bob Dylan, ca să te amuzi de așa ceva. Mulți cineaști prezenți în competiție au fost actori la primele experiențe regizorale, ca francezul Maxime Motte, mențiune specială pentru Cum mi-am cunoscut tatăl, sau italianul Francesco Bonelli pentru Radio Cortile. Cum a fost și laureatul ediției trecute, Cetățeanul lui Jerzy Stuhr – nimic de condamnat aici. Însă, dacă tot îți clădești o carieră prin participarea la mici festivaluri din estul Europei, mi se pare de bun simț să lași măcar o (una) persoană din echipa filmului pentru a ridica premiul cu care te gratulează organizatorii. După mine, aceasta ar trebui să constituie și o condiție pentru acordarea premiilor – asta pentru a conserva prestigiul unui festival care a crescut frumos până acum.

Astăzi mai puteți viziona filmele câștigătoare

Chiar dacă aseară a avut loc Gala de închidere, mai puteți viziona astăzi trei dintre filmele câștigătoare, de la ora 20 la Cinema City Iulius (Noaptea în care mama l-a ucis pe tata, film spaniol laureat cu premiul pentru Cel mai bun film), de la 20,30 la Cinema Florin Piersic (Bun venit în Grecia, film nemțesc – premiul publicului) și la Cinema Victoria, unde va avea loc apoi și o proiecție specială a filmului California Dreamin‘, filmul nesfârșit al regretatului regizor Cristian Nemescu.

Singurul moment memorabil din cadrul Galei de premiere a festivalului a fost oferit de actorul Răzvan Vasilescu, căruia i s-a decernat Premiul de excelență al Festivalului pentru întreaga carieră. Laudatio a fost ținut de Dimény Áron, actorul Teatrului Maghiar din Cluj cu care Răzvan Vasilescu a fost coleg de platou în Undeva la Palilula, film la care laureatul festivalului a făcut referire de îndată ce i-au trecut emoțiile:

Nu sunt prieten deosebit cu Purcărete – nu suntem în aceeași gașcă, vreau să spun – dar filmul său Undeva la Palilula mi-a plăcut enorm de mult… pentru că este un film excepțional de frumos, dar vreau să vă mai spun că l-au făcut praf în România!

Gala s-a încheiat cu proiecția filmului Afacerea Est, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Igor Cobileanski, a cărui recenzie urmează aici.

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.