Advertisements

Top seriale 2018

Pentru că s-a încheiat anul, am alcătuit un top al serialelor pe care le-am văzut pe parcursul lui 2018.

Locul 1 – îl împart la egalitate House of Cards și Billions, nu sunt din 2018 per se, dar sunt și serii apărute în 2018. Excepționale amândouă, greu de ales care este mai bun; Producția House of Cards, marca Netflix, este unul din serialele preferate ale fostului președinte american Obama.

s1House of Cards a fost un hit încă de la prima apariție, pentru două motive: în primul rând datorită faptului că au fost lansate toate episoadele din primul sezon (o premieră pentru lumea televiziunii) și în al doilea rând pentru abordarea atipică în ceea ce privește personajul principal care de multe ori ajunge să comunice cu spectatorul.

Cel de-al doilea motiv este abordarea shakespeareană: Frank Underwood (Kevin Spacey face aici rolul vieții lui) ajunge să-și explice acțiunile audienței, un procedeu artistic folosit și de personajele marelui Will. Prin acest mijloc se ajunge la manipularea cinefilului, care ajunge să simpatizeze cu personajul chiar dacă acțiunile sale, de cele mai multe ori, nu sunt morale sau etice.

s2În Milarde, serial ShowTime, protagonistul Bobby Axelrod este un administrator de fonduri speculative, aflat într-o competiție contra-cronometru cu un procuror districtual excelent jucat de Paul Giamatti – un actor care părea ajuns la apogeul carierei după „John Adams”, dar aici face un rol și mai bun. Bune și rolurile feminine făcute de Maggie Siff și Asia Kate Dillon.

Locul 2Yellowstone, am scris despre el mai pe larg pe blog; o mostră de cinema grandios, perfect jucat, cu Kevin Costner, Luke Grimes, Wes Bentley, Kelly Reilly – saga unei familii din Montana;

Locul 3 – Succesion; un serial între comedie și dramă. E poate putin mai greu de rezonat cu subiectul, cu lumea oamenilor extrem de bogați, stăpâni ai unui imperiu media (mă duce cu gândul la Rupert Murdoch ?). Cu multe scene amuzante, trebuie să ai însă un simț al umorului bine dezvoltat, chiar hipertrofic – bine nu neapărat gen Will Ferrell sau Chris Tucker.

Locul 4Origin, un serial SF exceptional, aduce pe undeva, dar doar puțin, cu Alien-ul lui Ridley Scott, îi voi dedica o recomandare chiar mâine;

s2Locul 5  Somebody Feed Phil, merită să scriu mai mult despre el, așa că n-am să-l îndes în două propoziții, urmează recenzia pe blog;

Locul 6  Nightflyers; după o nuvelă de George R. R. Martin – exact, chiar el – dar să nu vă așteptați să fie vreun Game of Thrones în spațiu pentru că nu este, ci un serial nici excepțional, dar nu nici unul prea rău. Nota pe Imdb nu este corectă, merită mai mult, dar trebuie să ai răbdare și să treci de primele… unul, două episoade… iar chiar când pare că nu se mai poate ivi nimic nou, ei bine, atunci apar ceva surprize!

Locul 7 Black Sails;  un prequel la celebra poveste a a lui Robert Louis Stevenson – Insula comorilor. Serialul urmărește povestea căpitanului Flint și a piraților înainte de evenimentele din carte, și se încheie după 4 (patru) serii!

b1

Locul 8 Cobra Kai, continuarea la Karate Kid (peste douăzeci de ani), fabulos de simpatic pentru cei care-i mai știu pe Ralph și pe Pat Morita… rivalitatea continuă și e mult mai amuzantă, cu accente amare, e superb, inteligent… excepțional jucat, mult mai mult decât ce promite;

Locul 9 Jack Ryan, îl voi detalia pentru că merită;

Locul 10 Britannia și The Terror, știu că sunt două aici, dar nu le puteam lăsa în afara topului, de fapt cred că aș mai putea adăuga câteva :). Britannia este o fantezie istorică dark, aș spune, dur, înfricoșător, sinistru chiar pe alocuri, cu un final extrem de șocant, dar care te prinde, te face să te gândești la personaje, la ce urmează;

the2

The Terror este un serial de pe AMC, cu Ciaran Hinds, Tobias Menzies și alți actori buni, după o carte de Dan Simmons, inspirată de expeditia capitanului Sir John Franklin în Antarctica în perioada 1845-1848. Deci happy binge-watching! Și pentru că nu am urat cum trebuie, va doresc tuturor un An nou fericit, plin de emoții și a lots of time to binge watch. (Lucian Ceuca)

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.