Advertisements

The Little Stranger 2018

Micul străin face parte, alături de Bel Canto, Anihilare, Where did you Go, First Man, A Wrinkle in Time, Ready Player One, The War with Grandpa, Mortal engines și The Black Hand, dintr-o listă selectă de filme ecranizate în 2018 după romane celebre, pe care vom încerca să le acoperim cu mici recenzii în această lună.

l2The Little Stranger abordează un subiect care-i preocupă încă pe englezi, acela al schimbărilor de după cel de-al doilea război, pe care l-au câștigat cu mari sacrificii. În anul 1948, o categorie socială e pe cale să dispară, iar alta, reprezentată de micul medic căruia multe i-au fost refuzate până acum, este în ascensiune.  Se simte aici ochiul de antropolog al regizorul Abrahamson, descriind în detalii fine familia aristocrată decăzută, dar încercând cu disperare să se agațe de statutul și demnitatea sa.

Chiar dacă cei din familia Ayres nu-și mai pot plăti facturile, nici păstra vechiul mod de viață, eu nu și-au pierdut codul de comportament, nici o parte din strălucire, în timp ce „micul străin” este tipul pierdut într-un colț la orice eveniment social. Ce nu poate recunoaște el acum, și ceea ce filmul are nevoie de mult timp pentru a ne arăta despre el, sunt resentimentele și disprețul său față de foștii stăpâni și clasa lor superioară. El este tipul pe care alții îl iau de confident, dar care rareori va împărți cu cineva (excepție făcând spectatorul) vreun secret despre el însuși.

Spre deosebire de bătrâna doamnă Ayres, complet prăbușită, dar care se străduiește și ea să păstreze aparențele, fiica Caroline (jocul făcut de Ruth Wilson este ceea ce m-a făcut să urmăresc filmul până la capăt), este singurul personaj care și-a conservat calitățile și inteligența, dar și ea pare să fi rămas în urmă, în noua lume. Caroline pare cea mai puțin copleșită, dintre Ayres, de casa bântuită de spiritul surorii ei – spirit ce pare să se afle în spatele misterioaselor și terifiante întâmplări care au loc aici.

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.