Advertisements

The Last Kingdom (serial TV)

Unde vedem The Last Kingdom?

Ultimul regat este un reușit serial istoric ce rulează pe BBC America: adaptarea lui Stephen Butchard după o serie de nuvele scrise de Bernard Cornwell – The Saxon Stories, a căror acțiune se desfășoară în secolele IX – X. Aproape la fel de reușit ca Vikings, din care împrumută jocul ușor crazy al personajelor din nord, ca și comportamentul imprevizibil al acestora. Ca subiect, prezintă legenda formării Țării Anglilor sau a Pow Sows (Țara saxonilor) de cealaltă parte a baricadei.

Nu din perspectiva vikingilor cum este serialul moșit de History Channel, deși recunoaștem câteva personaje pitorești cum sunt lordul Ragnar și fii săi, serialul combinând (la fel ca Vikingii) figuri și evenimente istorice reale cu personaje fictive. Titlul se referă la Wessex, ultimul regat rămas necucerit de pirații danezi și locul unde eroul filmului este sfătuit să fugă. Acțiunea începe însă în regatul Northumbria, unde cei trei regi (Aella, Osbert și Uthred de Bebbanburg), cu toate cele trei armate ale lor, nu fac față vikingilor conduși de Ragnar, Guthrum și Ubba la Eoferwic (capitala Northumbriei, numită Jorvik de vikingi – apoi York).

Respectă Ultimul regat adevărul istoric?

Pentru cei pasionați de istorie, o interesantă găselniță a serialului: prezentarea vechilor denumiri ale locurilor, afișând apoi toponimele contemporane prin recombinarea literelor. Chiar dacă are câteva lozinci (gen destinul este totul) și prevăd că se va transforma într-o cursă de urmărire a unui singur personaj, după episoadele vizionate pot să spun că serialul este în mare, promitățor – și merită văzut. O altă asemănare remarcată (și probabil o sursă de inspirație pentru scenaristul și producătorul Stephen Butchard) este serialul Rome. Cele două personaje de luptători, nu chiar atât de charismatice ca și cei doi legionari romani, au o evoluție interesantă și asigură viziunea eroică a perioadei. Deasupra lor apare figura regelui Arthur, recunoscut, chiar dacă  și contestat, ca unul care gândește și valorează mai mult decât 2 legiuni.

Odată ce ne obișnuim cu bisericosul rege Alfred, personalizat de interesantul David Dawson și cu antipaticul tânăr Odda, în rolul căruia a intrat foarte bine anonimul Brian Verner, asistăm pe la finalul celui de-al șaselea episod la posibila ieșire din scenă a partenerului de tâlhării al ealdormanului care-și zice Uthred Ragnarsson până să (re)devinăde Bebbanburg, din ce în ce mai bine interpretat de Alexander Dreymon. Și mă refer la Adrian Bower, care joacă rolul sec al lui Leofric, care pe lângă partener pentru Uthred, se dovedește supus credincios al regelui Alfred al Wessex-ului. Fiindcă vorbeam de actori noi, după ieșirea din scenă a războinicului danez Udda, intră lordul războiului Skorpa, jucat de un suedez veritabil și regina fantoma Isseult (în engleză sună mai bine – The Shaddow Queen) interpretată de exotica Charlie Murphy.

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment