Advertisements

Tangerine (2015)

Lansat anul trecut la Sundance și strângând de atunci 20 de premii din peste 30 de nominalizări la diferite festivaluri, unde a fost proiectat (ca film independent, chiar indie),  despre Tangerine s-a scris destul de mult, menționându-se cu precădere tehnica filmării.

Senzațional constă în faptul că a fost filmat cu două  telefoane iPhone 5S (32 si 64 Mb) la care s-au adaptat lentile anamorfice (pentru formatul wide 2,35:1) de la Moondog Labs. Un al 3-lea iPhone a fost abandonat deoarece avea probleme cu camera.

Firma Moondog Labs încerca să scoată prima linie de produse cu ajutorul unei campanii pe Kickstarter când regizorul Sean Baker i-a întrebat despre lentilele lor pentru iPhone (175 USD). “Acestea mi-au permis să merg mai departe” recunoștea Baker, care a făcut teste cu lentilele înainte de filmarea Tangerine. “Fără ele, nu puteam obține acel aspect cinematic. E o unealtă grozavă.” Filmările (întrerupte o singură dată, când s-a umplut memoria telefonului) au fost prelucrate în post-producție, crescând saturația culorilor și adăugând digital granulația care să le dea aspectul de film de cinema.

Toate aceste detalii tehnice ratează însă esenţialul: „Tangerine” e o poveste foarte bine construită de Baker (ajutat la scenariu de Chris Bergoch), un film cu gen incert (descoperim abia pe parcurs o comedie în plină dramă), despre două prietene transsexuale.

Debutantele Mya Taylor (Sin-Dee Rela) și Kitana Kiki Rodriguez (Alexandra) colindă de Crăciun străzile din Tinseltown – LA, trecând ușor de la prostituție la melodramă. Ca să nu fac spoiler, cam atât despre film. Aflați mai multe vizionând trailerul de mai jos:

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.