Advertisements

Taboo (serial, 2017)

Continuare de pe cefilmevad.blog:

James Keziah Delaney se reîntoarce acasă după mulți ani total schimbat, învățat să își folosească „the third eye”, și nu pe chiar pe de-întregul om. Este bântuit de fantome, are flashback-uri, amintiri legate de o crimă odioasă și viziuni  în care apare un personaj bizar, o vrăjitoare voodoo îmbrăcată într-o rochie neagră cu pene. Aparent JD se întoarce în Londra pentru înmormântarea tatălui său, însă adevăratul motiv este aflarea adevărului despre moartea mamei lui și revederea cu Zilpha.

Lucrurile vor lua însă o cu totul alta turnură. Când JD intra în posesia unei moșteniri bizare și foarte periculoase, toată atenția lui se va îndreaptă spre o noua luptă și scopul sau devine RĂZBUNAREA. Cu mulți ani în urma,  tatăl sau, Horace Delaney, cumpărase undeva la celălalt capăt al lumii o bucată de pământ arid, aparent lipsit de importanță – și tot atunci își cumpără și nevastă. Aceasta fâșie de pământ luată pe mărgele de la indienii Nootka devine în contextul actual un punct strategic pe harta lumii, o achiziție extrem de valoroasă. Nootka Sound este acum disputată atât de către Imperiul Britanic cât și de Statele Unite aflate în plină dezvoltare și independență.

Cursed United States

Thoy – avocatul tatălui său – îi explică lui James că dacă America ar fi fost un porc aflat cu fața spre Marea Britanie, Nootka s-ar afla exact la fundul porcului. Tot el îl avertizează că aceasta moștenire nu înseamnă bani ci pur și simplu o cană cu otravă și îl sfătuiește să renunțe:

But James, if u came home expect fortune, there is none!

Însă J.D o tine pe a lui:

Nootka Sound is not for sale.

Granițele nu erau încă trasate, iar englezii se răfuiau cu americanii. Nootka devine astfel o achiziție de interes maxim pentru ambele tabere aflate în conflict. East India Company vor să-l șpăguiască pe James doar-doar va vinde, însă JD nu acceptă nici o ofertă și mai mult, le rade în nas declarându-le război.

Pentru el această moștenire nu este importantă din motive financiare, pentru că venise din Africa cu punga plină cu diamante, este doar o ocazie de a se RĂZBUNA în sfârșit pe Imperiu și indirect pe ceea ce făcuse tatăl său, un apropiat al celor din  East India Company.  Horace făcuse tranzacția cu indienii Nootka păcălind-i cu praf de puscă și mărgele și tot așa o luase și pe cea care avea să devină mai târziu mama lui James, forțând-o sa trăiască cu el în civilizație:

He bought some land and he bought a wife. Nootka was my mother’s tribe.

Sub pretextul că femeia o luase razna, Horace Delaney avea să îi ia copilul, să o împingă spre nebunie și apoi să o închidă în sanatoriu. Denumită Ana pentru societatea londoneza, Salish va sfârși în cimitirul renegaților, al sinucigașilor și a torturați în lanțuri la balamucul Bethlem.

A man who killed his wife for convenient

 Viața însă se va întoarce împotriva lui Horace și acesta va sfârși aprinzând focuri pe docurile Tamisei, nebun de-a binelea, chemându-l pe James de parcă ar fi fost chiar pe malul celălalt. În ciuda avertismentelor, a comploturilor și a atacurilor ce aveau să vină din partea Coroanei, James abia așteaptă să folosească noua sa armă numită Nootka împotriva celor care îi fuseseră bătrânului lui tată prieteni și lui cei mai mari dușmani: East India Company.

Absolut deloc loial coroanei, James pare că plănuiește să vândă pământul americanilor în schimbul protecției lor și a unei vieți libere alături de Zilpha în minunata Lumea Nouă.

You can have her (Zilpha). You can have her as part of the deal. Part of our second offering. So why don’t you just take her? Just take her with you. The British want you dead. We want you alive though. That’s something, huh?

Vânzarea Nootka nu este legată neparat de motive financiare, deși JD se gândește la viitor și la monopolul pe care îl vrea pentru a comerțul cu ceai și blănuri:

I will cede sovereignty of Nootka Sound to whichever nation offers me their monopoly on the trade of furs for tea from Fort George to Canton. A monopoly. That’s what I want. All the tea in China.

JD nu duce lipsă de bani și ce are împarte în stânga și-n dreapta pentru a plăti diverse servicii sau datorii mai vechi. Prințul regent al Marii Britanii este profund ironizat, un personaj rupt de realitate, incapabil să aibă grijă de propria lui sănătate, este o epavă scârboasă dominată de lăcomie. Afacerile și războiul cu americanii îl depășesc complet și astfel East India Company, în frunte cu Lord Sir Stuart Strange, dictează după cum vrea.

Ura lui JD împotriva Coroanei și fantomele care îl bântuie au o explicație clară. Pe lângă corupție, jaf și comerț cu sclavi, East India Company s-a folosit de James pentru a comite o crima atroce. În toți acești ani cât timp fusese în Africa, aceasta eveniment săpase în conștiința lui șanțuri adânci și cumplite sentimente de vinovăție. Când James reapăruse în Londra, le stătea englezilor în cale datorită moștenirii sale. Toți erau gata să facă orice și să-l distrugă pentru a doua oară – de fapt, să-l vadă cu adevărat mort.

J.D. – sălbaticul nu știe ce înseamnă frica

După ce jocul de șah pornește și tentativele de omor asupra sa se țin lanț, James reacționează drept răspuns cu o VIOLENȚĂ sălbatică. Omoară atroce atunci când este atacat și are mereu un plan bine făcut, este mereu cu un pas înaintea altora. El știe unele lucruri pe care un om normal nu le-ar putea afla, pentru că deține controlul mental. După cum spune chiar el, poate citi și se poate infiltra în mintea celorlalți.

Al treilea ochi este o abilitate aparte pe care inițial nu știe să o folosească, însă sălbaticii din junglă îl învață să o stăpânească. Mesmerismul* sau magnetismul animal era chiar la modă in acea epocă. JD se poate conecta și poate pătrunde în  mintea celorlalți:

When i left London i thought i was bad but they taught me to use it: now it’s a gift.

Pentru că dragostea cu sora sa este interzisă în lumea reala, o vizitează pe Zilpha așa cum i-a  promis, în vise:

You feel me don’t you, when i brake in.

James își dă seama că trebuie să profite de bârfă și vrea să țină aprinse zvonurile despre el. O bună metodă de a menține FRICA în mintea adversarilor săi. Pe de cealaltă parte și Sir Stuart (șeful East India Company) încearcă același lucru, însă o face într-un mod cu totul caricatural. Încearcă să se impună în fata angajaților cu amenințări și vrea să-și oblige oamenii să facă numai ce le cere el, fără a se gândi o clipă la modul josnic în care îi tratează.

Cu toate ca el este cu adevărat STAPANUL întregii lumi, Sir Stuart dă dovadă de slăbiciuni și își pierde repede controlul. Scena în care au loc negocierile cu James se termină cu o criză de nervi a șefului India Company și total opus, cu JD care pleacă netulburat, lăsând-i pe toți cu gura căscată. Lipsa de autoritate se poate citi clar chiar în ochii supușilor lui Sir Stuart, căci ei îl urăsc dar îl tolerează neavând încotro și se chinuie să-i facă pe plac.

Esența acestei povești constă în ideea că omul civilizat ar trebui pus deasupra sălbaticului

Total greșit însă. Civilizații bogați, cultivați, corupți sunt gata să calce oricând, peste cadavre, ei sunt cei lipsiți de moralitate și dominați de diavol și nu James. Ei sunt  lipsiți de umanitate, putrezi și corupți, ipocriți până în măduva oaselor, indiferenți la viată și la sentimentele celor din jurul lor.

Dacă zvonistica manipulează și modifică în funcție de interese, adevărata natură a lui JD nu se poate schimba. JD nu ascunde cine este și ce face și cine îl cunoaște ajunge să-l iubească. Winter:

I m not scared of you.

James:

What are you scared of?

Winter:

Of who they say you are.

JD se folosește de oamenii din jurul său pentru a-și duce la îndeplinire planurile, însă când o face  nu uită să aibă apoi grijă de ei. Delaney:

I have a use for you. But I don’t keep anyone around me that doesn’t deserve what they get.

Godfrey:

Does that include me?

Delaney:

Yes, that includes you. Only half a man.

James Delaney vede dincolo de aparente și se înconjoară de personaje aparent mizerabile cărora însă le el le vede calități, spre deosebire de oamenii prefăcuți din înalta societate. Șeful Honorable East India dă mereu dovadă de lipsa auto-CONTROLULUI, bate isteric cu bastonul și înjură vârtos. Furia sa necontrolată dovedește  că este de fapt neputincios și frustrat în fața lui James.

Dacă JD regretă crima pe care a fost obligat să o facă, în schimb Sir Stuart nu are nici cea mai mica remușcare. El are un frate cu o plantație de zahar, acolo unde East India livra sclavi. Sir Stuart este de fapt sălbaticul, el abuzează și se poartă netrebnic. Nimic altceva decât o jigodie aristocrată, stăpânul lumii. Lumea imperiului este dominată de ipocrizie, iar James o spune încă de la prima întâlnire:

Do not pretend, Hypocrisy i hate the most.

Opus lui, JD este ca o stâncă și nimic nu-l face să-și schimbe vreodată expresia. Nici un mușchi nu se clintește, numai o încruntare adâncă apare, un mârâit și multe răspunsuri cinice. Pe James nu-l poți citi altfel decât prin ceea ce face. Chiar și atunci când este provocat la maxim de către soțul Zilphei, care îi vorbește despre soția sa astfel:

I have this wicked, wicked thing beneath me, and it’s my life long duty to punish her.

JD își stăpânește furia și numai lângă ea, o singură dată, James își pierde controlul și nu își poate ascunde emoția:

Take off that dress now, take that fucking dress off now.

DJ își ține bine ascunse planurile și în schimb știe ce vor face ceilalți. Este greu de anticipat și mereu surprinzător pentru ca nimeni nu reușește să-l înțeleagă. Dușmanii săi ajung să câștige printr-un noroc chior, omorând pe cineva lipsit de apărare și lovind astfel indirect în James:

U got lucky with a whore, Stuart. It was an element of god s grace.

Pe Helga nu o obligă să facă afaceri cu el, îi spune ca ar fi de preferat, pentru ca DJ respectă femeile indiferent de ce sau cine sunt și nu le obligă niciodată sa facă ceva împotriva dorinței lor, nu le dictează așa cum Sir Stuart o face cu angajații săi. Pe Godfrey (vechiul sau prieten homosexual) îl plătește pentru a spiona și îi promite că-l va proteja arunci cand o sa fie nevoie și nu uită să glumească cu el:

I was thinking we were just brothers in arms.

Un alt taboo – pe atunci  homosexualitatea era pedepsită cu moartea

JD are un fel distant de a-și arata sentimentele chiar și pentru cei câțiva  oameni care înseamnă ceva pentru el. Servitorului tatălui lui îi spune ca el este singurul în care mai are încredere chiar dacă îl considera în același  timp părtaș la moartea mamei lui:

In all this dirty city, there is no one I can trust, apart from you.

Cu toate că James pare atât de fioros, singurii copii din poveste (băiatul pe care Horace D îl dăduse în grijă unui țăran și Winter – fiica patroanei de bordel) sunt atrași de el si îl ajută fiecare cum poate. Winter îi vede tatuajul și este singura care știe ce reprezintă. Este Sankofa, un simbol din Ghana asociat cu proverbul:

It is not wrong to go back for that which you have forgotten.

Ceea ce explică ritualurile pe care James ca si mama sa le fac pentru a călători în lumea umbrelor. Din păcate JD va fi trădat chiar de oamenii pe care i-a ajutat sau cărora le-a plătit mai mult decât le datora.  După cum spuneam DJ nu silește, nu șantajează femeile nici măcar atunci când știe ca își risca viată. Singurul om pe care James îl iubește este Zilpha, sora sa, ceea ce evident este considerat taboo.

Deși se întoarce pentru ea, pe Zilpha o așteptă cu răbdare și o lasă să hotărască singura când va veni la el, iar atunci când va fi cazul pune mâna pe lopată și sapă o groapă în cimitir pentru a-i da înțeles că este alături de ea, părtaș la ceea ce s-a întâmplat. Generozitatea lui JD iese la suprafața și contrastează profund cu avariția și lipsa oricăror calități morale ale celor bogați, care dețin puterea. JD nu are încredere lumea civilizată și o urăște profund. James este mai degrabă un personaj care a fost abuzat de civilizații din jurul său decât de diavol. Când este întrebat care este cel mai mic lucru pe care l-a văzut vreodată răspunde: bunătatea omenească.

What was the sallest  thing you saw? The human kindness and ants.

Deși lumea îl vede un personaj macabru, povestea va demonstra opusul, iar dragostea anormala pentru sora lui încetează să mai fie taboo pentru cei care îi urmăresc povestea. Zilpha este de fapt sigura ființa pe care JD o iubește, pentru care trăiește.

We are all conected by the river of life.

Sunt una și aceeași ființă, așa cum amândoi o spun, și această dragoste devine importantă pentru ca este reală spre deosebire de întreaga societate butaforică din jur. Zilpha este iubită de un om pe care orice altceva îl lasă rece. Și ea își dorește să trăiască împreună însă îi este foarte frică și rușine. Știe că societatea o va condamna daca va face așa ceva.Pentru ca este măritata ea își impune până la un anumit punct să păstreze acest secret. Singurele momente in care JD vorbește despre ceea ce simte este numai  lângă ea.

One thing Africa did not cure, is that i still love you.

James datorita puterii sale de a patrunde in mintea oamenilor o viziteaza pe Zilpha asa cum ii promisese, in vise, atata timp cat in lumea reala nu putea altfel.

You feel me, don’t you, when i brake in.

One thing Africa didn t cure ist that i still love you.

 

 

*Animal mesmeritism MESMERÍSM s. n. Teoria magnetismului animal

magnetismul animal – convingerea că animalele posedă o materie magnetică şi că un medic sau un specialist ar putea vindeca bolile în mod miraculos. Lumea il vede drept un personaj macabru

Tips:

  1. Priviți cu atenție expresiile personajelor atunci când James le răspunde cum nici in vis nu s-ar fi asteptat
  2. Mârâitul lui este minunat, tine loc multor replici inutile
  3. Gesturile nervoase a lui Sir St
  4. Calul alb

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment