Advertisements

Stuck in Love (2012)

There are two kinds of people in this world: hopeless romantics and realists.

Filmul este făcut doar pentru primii, ultimii nu se vor uita la el decât din greșeală. Asta pentru că Îndrăgostiți este exact ceea ce promite încă din titlu – un film romantic despre tribulațiile sentimentale ale unei familii de scriitori. La vârsta când hormonii copiilor dau în pârg, adulții au probleme în relație – dar asta nu-i face câtuși de puțin să coboare pânzele, ba dimpotrivă. Atenție, urmează SPOILER:

 stuck3Tatăl (jucat de Greg Kinnear) este un romancier de succes ce se străduie să facă faţă situaţiei neplăcute în care l-a pus soţia lui (interpretată de Jennifer Connelly). Părăsit cu vreo trei ani în urmă, pentru un ins mai tânăr, el este încă obsedat de fosta soţie, și o spionează în timp ce pretinde că face jogging, în loc să lucreze la noul său roman. El insistă asupra ca fiica sa de 16 ani (jucată de Nat Wolff), să pună o farfurie pe masă în fiecare an de Ziua Recunoştinţei, chiar dacă fosta soție nu apare niciodată.

Până aici nimic senzațional, am reluat firul narativ tocmai ca să scot în evidență banalitatea poveștii. Meritul acestui film despre scriitori este că tocmai în ciuda lipsei de intensitate a poveștii trăite de protagoniști, ei vor reuși să scoată ceva din ea prin consistența sentimentelor pe care le investesc. Pelicula geme de „memorable quotes” care au umplut internetul de la apariția ei, semn că face parte din educația sentimentală a tinerilor cinefili.

Declick-ul apare când fiica cea mare (Lily Collins – în rol de 19 ani) vine acasă de la colegiu de Ziua Recunoştinţei , iar tatăl romancier este pus în fața unei situații neobișnuite. Fiica îi aduce vestea publicării primul ei roman, iar el este încântat de acest lucru (pe de-o parte) fiindcă şi-a crescut copiii să devină scriitori, dar pe de altă parte e cam ofticat cum de-a reuşit fiică-sa să-și scrie cartea fără ajutor din partea lui. Atunci când îi sugerează să-i dea şi mamei sale vestea cea mare, fata izbucnește spunându-i că nu vrea să mai aibă nimic de-a face cu femeia care i-a trădat tatăl. Din acest moment, odată cu provocarea adusă de tânăra rebelă, devenim părtașii poveștii lor încurcate de familie.

stuck1„Înfiltrată” în rol de protagonistă, tânăra scriitoare dezvăluie prin comportamentul său cât de afectată a fost de plecarea mamei sale: urmărind doar aventuri de-o noapte, ea a ridicat un „zid” protector în fața dragostei. Când un coleg de clasă (jucat de candidul Logan Lerman), încearcă o relaţie cu ea, tânăra-l ridiculizează şi pleacă înainte de-a lăsa să se vadă cât a impresionat-o momentul.

Când colegul său nu mai apare la seminar, ea îl caută şi descoperă că mama lui era pe moarte, într-un spital. Momentul lor de intimitate îl egalează pe cel al fratelui din debutul filmului, iar pelicula reușește să se mențină peste linia de plutire în ciuda temei pe care o intuim, oferind chiar un crescendo spre final – care place, deși e previzibil.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment