Advertisements

Starleta renăscută

A Star is Born e un remake, un musical care-i poate relansa cariera interpretei Lady Gaga – se poate apuca de film, dacă nu-i mai iese cu muzica. Se termină cam abrupt, dar finalul ăsta validează și personajul Jackson Maine (jucat de Bradley Cooper, totodată și regizor al filmului), care iese ceva mai bine decât Ally (și normal, fiind pe terenul lui) din scenă.

star1

Despre Ally știam și dacă nu, auzim aici că face muzică, dar în cazul lui Jack e surprinzător că un actor care abia s-a apucat de asta performează mai bine ca mulți din interpreții actuali. Ca să vedem că între un star rock și un actor nu e mare diferență – același ego hipertrofiat care-i ajută pe ambii să domine scena.

Pariurile mele pentru acest film sunt două: primul, că A Star is Born va lua sigur cel puțin un Oscar, pentru muzică originală sau coloana sonoră. Meritul acestui remake este că surprinde două aspecte esențiale din lumea artiștilor: primul, că oricât ai fi de talentat, nu e suficient ca să și ai succes, și a doilea, că mediul artistic, te duce și ține acolo sus.

star3Al doilea pariu este că efectul filmului va fi o relansare a carierei artistice a pop-starului Lady Gaga, nu că era cazul, dar completându-i imaginea glamour de până acum cu una underground, de fată venită de jos, din popor, din care industria muzicală a făcut un papagal – ea a fost un canar, tot timpul.

Și uite că acum ni se dezvăluie și nouă, profanilor, toată povestea. Câte o idee faină subliniată de fiecare protagonist: Jack pledează pentru sinceritate artistică, iar Ally află că pot fi 100 de inși într-o încăpere din care 99 nu cred în tine, dar ajunge unul ca să-ți schimbe întreaga viață.

Chiar dacă filmele astea muzicale par așa, lejere, și fără miză, contextul le e favorabil și ele țintesc, de fapt, foarte sus. În 2017 La La Land – un film cu aceeași rețetă, și care omagia la greu musicalului clasic Hollywoodian – rata la mustață titlul de cel mai bun film în defavoarea Moonlight, luând în schimb premiul pentru cel mai bun regizor. Să fi tras Bradley Cooper lozul câștigător? Sau juriul va fredona Shallow, luând de bun textul, și va trata cu superficialitate / ușurință filmul acestuia?

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.