Advertisements

Top seriale: 1. Silicon Valley

Deși mai sunt două săptămâni bune din 2018 și pare cam devreme pentru topuri, m-am gândit să încep de pe acum un top personal cu serialele preferate, ca să-mi (re)intru în mână. Care top începe cu Silicon Valley, un serial de comedie multiplu nominalizat la Emmy.

silicon-valley-finaleInspirat din experiențele personale ale lui Mike Judge (creatorul cuplului Beavis & Butthead de pe MTV), fost inginer la sfârșitul anilor 80 în celebra vale din California (pe care primarul Boc promite s-o recreeze pe valea Nadășului), filmulețul este super-amuzant, chiar dacă puțin rămas în urmă cu tehnologia. Însă experiențele umane sunt aceleași: locuind la grămadă, tinerii programatori visează să dea lovitura printre investitorii ciudați – dar deja realizați.

siliconIdeea serialului este că acești tineri – deși calificați – sunt niște inadaptați social, incapabili să-și gestioneze chiar un eventualul succes, astfel că ajung să se asocieze cu personaje de tipul lui Erlich, un milionar încrezut și lipsit de substanță. Iar asocierea de caractere diferite va duce la tot felul de încurcături.

Așa cum amintea și Lucian aici, serialul poate fi privit și ca un video-manual pentru toți cei care au un start-up în tehnologia informației sau doresc să înceapă unul.  Acuma, dacă serialul îi place și lui Bill Gates, vă dați seama că e în urmă cu vreo treizeci de ani. Dar așa suntem și noi, și cu toate astea „ritmul” experienței din valea de siliciu e încă greu de reprodus oriunde în lume.

Cândva toate învățămintele din acest film ne-ar putea folosi totuși, pentru că e vorba în primul rând de oameni, abia apoi de tehnologie. Asta pentru că Gavin Belson e prototipul „șefului obtuz” din orice companie de IT, nu doar dintr-una gigant. Iar cu Richard, tânărul programator care visează să plece de la compania la care prestează și să înființeze viitorul unicorn, se identifică toți ambițioșii din Cluj sau de aiurea.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.