film românesc
Like

Album ortodox de familie

November 2, 2016
214 Views
0 Comments
2 minutes read
Album ortodox de familie

Uneori cuvintele își au rostul. Alteori nu

Aşa cum ştiu că tu ştii când te mint, îi spune Lary (Mimi Brănescu) soției (Cătălina Moga) în mașină. Cristi Puiu își amintea că despre această scenă i-ar fi spus prietenii: putea fi cel mai bun final pentru Sieranevada. Și dacă era un film de dragoste, da – chiar putea.

Numai că notam aici, din dialogul său cu Lucian Georgescu:

Atunci când am spus despre dragoste, era dragostea mai degrabă ca ţintă. Tragi acolo, să nimereşti chestia aia, despre care nu ştii foarte bine ce e şi cu ce se mănăncă. Asta este intenţia. Şi, cel puţin până acum, din „Şase poveşti la marginea Bucureştiului”, ce a ieşit sunt astea trei filme despre moarte. Dar ceea ce m-a mânat pe mine în luptă, ca să zic aşa, a fost dragostea. Ce înseamnă chestia asta despre care toată lumea vorbeşte şi despre care toţi au impresia că ştiu ceva? Eu am ajuns în altă parte, m-a dus în altă parte.

De ce la un parastas? Tradiţia ortodoxă spune că dacă nu mănânci acolo, nimic nu ajunge la sufletul mortului. În aceeași tradiție, Cristi Puiu (prin directoarea sa de casting) o amintește și pe cea a costumului de împărțanie, ce trebuie binecuvântat de preot (împreună cu bucatele) și lăsat unui nepot.

Marius Oliviu

Publicitar, comunicator și scriitor. Ultimele cărți publicate: Revoluția trăită de O. Țâră (Alba Iulia, 2012) și Jurnalul chiriașului grăbit (Școala Ardeleană Cluj, 2016). Editor al mai multor situri de profil social-cultural: http://teatru.info/, http://cluj.pro/, http://cluj.pub, http://cluj.center

72 posts
8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *