Advertisements

A Royal Affair

Filmul pare transpunerea cinematografică a unui roman, asta poate și pentru că este inspirat dintr-un fapt istoric real: momentul în care Danemarca optează spre iluminism, într-o perioadă în care nu părea că aceasta ar fi o opțiune. Relațiile de vasalitate, pedepsele corporale și lipsa educației pentru danezi erau la ordinea zilei. Și totuși, în acea perioadă de sfârşit de secolul al XVIII-lea, în nordul Europei se propagă, ca o contracarare a percepţiei dominante asupra lumii (cea religioasă) idei noi.

roy3Purtătorul lor este Johann Friedrich Struensee (jucat de Mads Mikkelsen) un mic medic de oraş, ajuns la curtea regală a Danemarcei. Unul din rolurile de excepție ale lui Mikkelsen, în care construiește un personaj complex, ce devine în scurt timp atât amantul reginei cât şi prietenul cel mai bun al regelui. Iar asta îi permite să preia de facto puterea, conducând regatul timp de un an – perioadă în care schimbă aproape totul, modernizând curtea daneză şi întreaga ţară.

roy1Un fapt mai puțin credibil azi: existența unui personaj providențial și discret care pornește o revoluţie non-violentă, și asta la 1760. Din fericire filmul se concentrează asupra personajelor de la curte, bine conturate: Caroline Mathilde (regina jucată de actriţa suedeză Alicia Vikander), Regele Christian VII (jucat de studentul la teatru danez Mikkel Boe Følsgaard, și premiat cu Ursul de argint pentru interpretare), Regina-mamă (jucată de Trine Dyrholm) și desigur, doctorul Struensee.

Dincolo de povestea generoasă și personajele pitorești, rezonanța filmului și centrul său misterios este dat de relația discretă ce se înfiripă între regină și medicul curții. Cei doi se recunosc unul pe celălalt ca personalități străine cercului îngust al puterii de la curtea regală. Legătura lor crește sub ochii spectatorului, prin scene simbolice (discuții în grădină, un dans la curte) care le dezvăluie treptat motivațiile și puterea de a merge mai departe trăgând după ei întreaga lume – iar dacă nu poate fi cea de la curte, va fi cea din afara ei.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment