Advertisements

Politica – Manual de instrucciones

Filmul Politica, manual de întrebuințare documentează în principal campania electorală a mișcării Podemos din Spania. Este ușor de găsit (dar fără subtitrare) pe youtube și vine să certifice un adevăr recent, conform căruia noua politică (o formulă care încearcă să denumească mișcările politice ale indignaților din Grecia, Spania sau mai recent, România) sau noile mișcări nu vin și cu manual de utilizare.

Deși similitudinea lor pare să certifice și originea comună, undeva prin laboratoare secrete ale politologilor, inițiatorii (cel puțin cei din Podemos, apăruți în film) sunt mai degrabă creatori de mecanisme și filosofii politice decât politicieni. Am remarcat figura directorului de campanie Íñigo Errejón, un geek tânăr, dar sclipitor:

Se dă o adevărată bătălie pe terenul noii politici pentru definirea unor cuvinte. Strategic, acestea sunt dealuri care trebuiesc cucerite. Mișcările de stradă produc acel abur care pune mașinăria politică în mișcare. Podemos a construit prima mașinărie politică funcțională (de model nou).

Politica este creație, una în care nu poți folosi logica curentă pentru a învinge sistemul. Totul s-a schimbat în momentul în care am decis că vrem să devenim forța politică principală în Spania. Să facem o strategie de campanie, să aducem în luptă cavaleria.

Dar în film apar multe alte figuri, începând cu fondatorul partidului, Pablo Iglesias (un amestec de Nicușor Dan, cu coada lui Mihai Goțiu și exprimarea lui Adrian Dohotaru):

O strategie de campanie înseamnă excluderea unor opțiuni. Noi încercăm reconfigurarea cadrului politic tradițional prin renunțarea la unele formule politice depășite. Nu poți aborda toate temele ridicate în campanie fără a te subordona astfel agendei propuse de alții. Apare un altul, la fel de critic, și îți ia locul.

Alte figuri ale politicii contemporane care apar în documentar sunt controversatul specialist în ştiinţe politice, Juan Carlos Monedero, sociologul Carolina Bescansa, prim-ministrul grec și liderul Syriza Alexis Tsipras, primarul Barcelonei Ada Colau. Am reținut un sticker pe telefonul lui Pablo Iglesias cu: Syriza, Prodemos și încă un rând sub cele două 🙂

Pentru că este unul dintre puținele filme pe care le-am văzut la această ediție a TIFF-ului, îmi cer scuze că-mi permit să plimb cititorii pe mai multe situri; doar pentru cei interesați, o continuare a recenziei aici.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.