Advertisements

Perfect Strangers (2016) – nu încercați asta acasa!

Prea des, în ultima vreme, cinematografia italiană a luat ad litteram conceptul de comedie

Astfel, comedia s-a transformat în simpla producție de filme industriale, aproape toate legate de o lipsă de atenție pentru aspectele tehnice (cu scenarii agreabile, dar plasate în cuști, structuri fixe și repetitive), rețeta cunoscută pentru a reproduce un model bine testat care funcționează în ochii spectatorilor datorită protagoniștilor, deseori impuși de producători.

Comedia italiană se întoarce în lumina reflectoarelor în cele din urmă, într-o altă formă, cu acest Perfect Strangers, datorită regizorului Paolo Genovese, însoțit de o distribuție convingătoare, într-o viziune neliniștitoare, dezvăluind un echilibru fin între comedie și dramă. O cină clasică între prieteni se transformă într-un călătorie dantescă spre infernul propriilor intimități, în momentul în care masca publică dispare și fiecare rămâne gol-pușcă și jenat în fața secretelor lui și a concesiilor care le solicită valvele de siguranță în rutina de zi cu zi.

O structură de montaj tipică pentru teatru

Caracterizată printr-o puternică integritate spațiu-timp și definită prin prezența unui mare grup de actori; regizorul și scenaristul pătrund pe teritorii periculoase,  construind un mecanism de ceasornic perfect, gata să explodeze brusc, în care un grup de prieteni vechi (trei cupluri și un divorțat) se află, într-o noapte fierbinte și înăbușitoare, la cină acasă la unul din cupluri. Așezați în jurul mesei, o propunere indecentă este gata să le rupă echilibrul: un joc pervers prin care fiecare trebuie să își expună telefonul pe masă, făcând public fiecare mesaj, e-mail, apel, pentru că între ei nu există secrete.

Rezultatul va deschide o fereastră a unui scenariu kafkian real, în care toți spectatorii sunt chemați să interacționeze. Pentru că, într-adevăr, se pare că toată lumea are trei vieți – așa cum se menționează în film –  public, privat și secret. Și o simplă mișcare de genul acesta, un joc aparent nevinovat ar duce către ațâțarea unor nervuri interconectate și ascunse, dezvăluind ritualurile sociale în care suntem cu toții prea des prinși.

movie_016061_195036Perfetti sconosciuti e surprinzător pentru că, dincolo de schema narativă, presupunând atitudinea unei comedii de manieră, actorii fac parte din elita cinematografiei italiene, în special în domeniul comediei, alături de noi talente și descoperiri neașteptate, reușind în sarcina dificilă de a menține râsul și lacrimile într-un remarcabil echilibru pe firul percepției, care ne conduce pe fiecare dintre noi în a alege un caracter similar și e ne cufunda în rol, ca într-un joc stabilit în microcosmosul unui apartament.

Factorul comun al povestirii și al personajelor este telefonul, cartela SIM, o imagine fidelă a societății moderne, cu toate acele nume din agendă, care pot fi asociate oricui, acele mesaje multimedia sau text, uneori cu conținut indecent sau compromițător, sau acele apeluri care ar fi mai adecvat să se audă strict în căști… un joc periculos, în care trebuie să caute penitența nu autorii, ci conștiința fiecăruia dintre ei, dezonorați de propriile minciuni.

Pentru că telefonul mobil, epicentrul vieții sociale a tuturor dintre noi și păstrătorul celor mai ascunse gânduri, este o cameră virtuală claustrofobică,  unde am pus prea mult din noi înșine, devenind aproape o “cutie neagră” a fiecăruia dintre noi. Și-atunci, ce s-ar întâmpla în cazul în care conținutul minții noastre ar fi expus pentru ca lumea să îl vadă?

perfect-strangers-tribeca

Perfect Strangers este un studiu incredibil al relațiilor umane și importanței adevărului. Adevărul este coloana vertebrală a oricărei relații. Filmul este o privire convingătoare asupra onestității și a modului în care tehnologia a devenit o parte din viața noastră. Fiecare din personaje se află în diferite etape din viața lor, creând diverse scenarii realiste pentru care impactul vieții lor secrete creează o lovitură grea. Eclipsa totală de lună devine o paralelă artistică în arcul narativ al poveștii.

Uneori chinuitoare și intensă, iar alteori comică și degajată, povestea este bine urzită, în scopul de a crea intrigi și suspans. Este un joc delicios al minții, pe care vi-l puteți imagina cu ușurință în propriul cerc de prieteni. Fără a da răspunsuri definitive, Perfect Strangers reflectă adevăratul sens al prieteniei, relațiilor și secretelor. În ciuda râsului, pentru cea mai mare parte dintre privitori sugerează cât de des oamenii atît de aproape de noi … se dovedesc a fi perfect necunoscuți.

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment