Advertisements

Orange Is the New Black (OITNB) sau însemnările unei pușcăriașe

Dacă mi-ar fi zis cineva că Orange is the new black (OITNB) este un fel de Game of Thrones într-o închisoare americană modernă, cred că aș fi făcut eforturi să îl văd ASAP, să văd premiera de început de sezon, tot tacâmul. Dar pentru că mi se părea prea mainstream și nici nu simțeam apropiere față de temă, multă vreme am sărit peste el. La începutul unui weekend lung, m-am simțit generoasă și am încercat să văd primul episod. Ei și așa de tare m-a prins că am văzut aproape trei sezoane într-o săptămână. Ca să evit totuși un colaps din lipsă de somn, am citit rezumatul episoadelor pe Wikipedia – măcar să mă mai temperez cu vizionarea, dacă știam ce se întâmplă.

Orange is the new black este un serial despre femeile dintr-o închisoare americană, centrat pe Piper Chapman (Taylor Schilling)

oitnbDeținuții (fie că sunt politici sau criminali inveterați), sunt fascinanți ca expresie a răului, a unui deget moralizator al societății care ni-i arată acuzator: ”Așa NU!”. Nici un sistem nu e infailibil, iar când vine vorba de cel penitenciar, la americani, ca și la noi de altfel, sunt pline închisorile de oameni nevinovați. Piper este o reprezentantă a clasei albe, de mijloc – nu o drogată, negresă săracă, sau cine știe ce altă imagine stereotipică vine în minte cuiva când se gândește la deținute. Absolventă de colegiu, ea pune bazele unei afaceri de cosmetice bio împreună cu prietena ei cea mai bună, e logodită cu un scriitor wannabe – ce mai, cetățean aproape model. Dar a fost o vreme când fusese implicată în trafic de droguri alături de iubita ei, Alex Vause (Laura Prepon), care nu e foarte clar dacă a furnizat numele ei ca să obțină o reducere de pedeapsă sau a fost altcineva. Impactul major asupra personalității ei, relațiile din închisoare, jocurile de putere care se regăsesc pe orice plan, cam asta urmează să vedeți. A, am zis și despre multiple scene de sex? Într-o închisoare de femei, deci. Right, v-am zis acum.

Ceea ce m-a cucerit și explică cel puțin parțial succesul nebun pe care îl are Orange is the new black este poziția neutră și non-judgemental pe care o are față de personaje.

Tehnica flashbackului e folosită constant pentru ca noi, privitorii, să avem un flux limpede și constant al motivațiilor personajelor, istoricului lor. Nu simți că există bariera zidurilor temniței, ajungi să sesizezi multe alte circumstanțe, eventual atenuante. Vorba unei gardience:

Anyway, I just want you to know that as far as I’m concerned, you and me are the same. The only difference between us is that when I made bad decisions in life I didn’t get caught. It could’ve been me here in khaki, easy.

Evident, nu am de unde să știu cât de realist e totul, comparat cu ce se întâmplă. Dar scenariul e bazat pe memoriile lui Piper Eressea Kerman și adaptat de Jenji Kohan, producătoarea serialului Weeds. Tindem să gândim că viața unui om din închisoare e mult mai ușoară decât a multora, că sunt niște întreținuți, și cu ajutorul imixtiunilor de genul Orange is the new black chiar putem să judecăm în mai multă cunoștință de cauză. Pentru că (probabil) oricum o să o facem.

oitnb2Iar actorii sunt fantastici. Trebuie să mărturisesc că undeva, după vreo 2 sezoane (din 4), am început să fiu extrem de iritată de Piper, și să îmi schimb preferințele – oricum, atenție de ce personaje vă atașați, pentru că asemănarea cu GoT nu e întâmplătoare. Spre surprinderea mea, Laverne Cox (în rolul Sophia Burset), primul transsexual care a fost nominalizat în 2014 pentru un Emmy, nu este în serial doar ca să crească procentul de diversitate în show ori să crească rating-ul.

Sophia este în aceeași situație de a-și fi schimbat sexul și putem vedea obstacolele pe care le întâlnește sau chiar creează încercând să se reintegreze în societate, între celelalte femei, sau în propria familie. Of, mă duc să revăd toate sezoanele OITNB în așteptarea sezonului cinci, care va fi cândva în 2017 și va fi cel mai spectaculos și mai dramatic de până acum. Vă las aici cu trailerul de la sezonul 1 și vă aștept cu impresii:

 

Surse imagini: 1, 2.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment