Advertisements

Noaptea generalilor (1967)

Un film vechi cu actori buni, ce poate fi mai interesant? Poate o expresie devenită celebră prin citarea ei până la demonetizare: „Noaptea generalilor” desemnează tentativa de asasinare a lui Hitler de către o parte a generalilor săi – nu înțeleg de ce, din moment ce bomba este detonată la ora 13, dar în fine.

night1Intriga aparent simplă, polițistă, este dublată de acest context, care oferă un alibi generalilor suspecți. Am remarcat de asemenea engleza parcă voit stângace a câtorva actori din film: amuzantă, dar nederanjantă. Aflați la debutul carierei, Peter O’Toole și Omar Sharif își demonstrează aici potențialul actoricesc: stilul punct / contrapunct care își interpretează rolurile relaxează privitorul, care face abstracție de simplitatea scenariului.

night2Cu cât pare mai sec personajul interpretat de Peter O’Toole, cu atât mai mult umple cadrul maiorul Grau, jucat de Omar Sharif. Se pare că atât O’Toole cât și Sharif au ezitat să accepte aceste roluri, însă n-au putut să le refuze pentru îi erau datori producătorului Sam Spiegel. Acesta i-a propulsat pe ambii în cariera internațională prin rolurile acordate în filmul „Lawrence of Arabia”.

De remarcat și regia lui Anatole Livak, un cineast american de origine rusă, considerat comercial datorită succesului cu care abordează toate genurile abordate, și care rămâne în memoria cinefililor prin filmele dale: „Anastasia”, ori „Vă place Brahms?”. În „The Night of the Generals” fiecare cadru, fiecare gest al actorilor și detaliu își au locul, deși de la mijlocul filmului devine clar cine este criminalul.

Scenariul se folosește de începutul nuvelei cu același nume scrisă de autorul german Hans Hellmut Kirst, dar este bazat pe un incident descris de James Hadley Chase. Urmăriți un trailer pentru „Noaptea generalilor”, cu punctele sale forte subliniate, aici:

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment