Advertisements

When Nietzsche Wept (2007)

Plânsul lui Nietzsche (2007) este un film care nu se ridică (nici pe departe), la nivelul cărții care l-a inspirat – scrisă de prestigiosul doctor în psihiatrie Irvin D. Yalom, devenit un autor de succes. Cu toate acestea, singura ecranizare (până acum) după scrierile sale prilejuiește întâlnirea cu câțiva actori buni și o rememorare a subiectului deosebit de interesant abordat. Mai există un documentar despre viața (și mai ales opera) lui Yalom.

n4Asemeni Soluției Schopenhauer, un alt roman al său de mare succes, Plânsul lui Nietzsche este o încercare de a pune în poveste începuturile psihanalizei. O scurtă istorie a psihanalizei, povestită celor (mai) tineri. Sigmund Freud apare și el în film, dar într-un rol marginal (este alintat Sigy), aproape ironic. Rolul principal îi este atribuit mai experimentatului doctor Bauer, ală cărui însușiri par să aibă la bază personajul real Carl Gustav Jung.

n2Un alt personaj istoric oarecum caricaturizat (sau umanizat, după percepția fiecăruia) în acest film este filozoful Friedrich Nietzsche (interpretat de Armand Assante). Iată, pentru cei care n-au avut răbdare să citească romanul, deja trei motive pentru a urmări acest film. n1Al patrulea, dacă mai era cazul, este prezența Katherynei Winnick în rolul platonicei iubite a lui Nietzsche. Probabil că parcursul real psihanalizei a fost ceva mai sinuos decât acest film, dar ipoteza propusă aici este o aproximare destul de bună. Recomandat pentru fanii filmelor psihologice, altfel, să sperăm că alte producții după scrierile lui Yalom (Shoot the Messenger este în curs de apariție) vor fi ceva mai mult decât simple ecranizări.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.