Advertisements

Tovarășul milițian

Cică în perioada anilor ’80, cu isteria produsă de Războiul Rece, guvernul român ar fi creat cel mai iubit serial al țării, „Comrade Detective”: un serial polițist de propagandă, longeviv, elegant și dur, care nu numai că îi distra pe cetățeni, dar și promova idealurile comuniste și inspira un „naționalism profund”.

ComradeDetectiveCel puțin așa începe serialul, cu Channing Tatum și Jon Ronson într-o sală de cinema, povestindu-ne de acest iubit policier comunist, uitat după căderea Zidului Berlinului, redescoperit și remasterizat digital. Voi ați auzit de el? Exact! Dublajul celor doi eroi, asigurat de Channing Tatum și Joseph Gordon-Levitt, este o aluzie la adresa snobismului cinefil și o ironie la apetitul publicului pentru manuscrise (și filme) uitate.

În primul sezon, plin de acțiune și de violență, detectivii Gregor Anghel (Florin Piersic Jr.) și Iosif Baciu investighează uciderea colegului lor Nikita Ionescu și, în același timp, scot la iveală un complot subversiv menit să le distrugă țara, complot alimentat, bineînțeles, de cel mai mare inamic al comunismului: capitalismul.

Comunistul bun este văzut dintr-o perspectivă post-ironică, drept un personaj funny în felul său, pentru că măcar avea în ce să creadă, chiar dacă idealurile sale erau condamnate. Dar asta știm noi acum, însă pe-atunci propaganda nu era chiar „apă de ploaie”, cum ni se pare azi, ca dovadă că mulți picau în plasa ei. Un serial cu dublă țintă: nostalgicii comuniști și cei care râd de ăștia ca ei.

Făcut fain, cu titluri retro, actori buni și muzică românească disco-retro, după un scenariu de Mircea Furnicar în regia lui Bebeluș Pisicuță (aici ar trebui să te prinzi deja că e la misteaux). De fapt americanii care l-au produs (Brian Gatewood si Alex Tanaka ajutati de românii Vlad Păunescu și Cristi Bostănescu de la Castel Film), iau în balon nu doar propaganda comunistă, ci și pe aia capitalistă din Rocky sau Invazia roșie.

Dacă iei serialul strict ca un spoof și nu te ataci la clișeele și exagerările de care abuzează, le iese. Din moment ce ți-au plăcut acum trei decenii genul acela de filme, și încă îți mai plac benzile desenate, o să-ți placă și Tovarășul milițian – pe asta au și mizat producătorii lui.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.