Advertisements

Memento (2000)

Memento este cel de-al doilea lung-metraj al lui Christopher Nolan, ocazie cu care regizorul a fost nominalizat pentru prima dată la Oscar pentru cel mai bun scenariu. Dezvoltat după o povestire scrisă de fratele său mai mic, Jonathan Nolan, acesta este primul film care l-a impus pe cel care avea să devină în următorii ani unul dintre cei mai prolifici și rentabili regizori de la Hollywood – filmele sale încasând până acum peste 3,5 miliarde $.

meme2Scenariul de la Memento are multe asemănări cu Inception, și chiar dacă povestirile diferă, se poate spune că acest film din 2002 prefigurează sau îl anticipează pe cel din 2010, pentru care Nolan avea să fie nominalizat pentru a doua oară la Oscar, de această dată și pentru cel mai bun film. Un fapt mai puțin cunoscut, cel doi frați cunoscuți drept mezinul Jonathan (co-scenarist, acum regizor al seriei HBO Westworld) și fratele mai mare Cristopher Nolan, sunt de fapt amândoi frați mai mici. Cel mai în vârstă Nolan este Matthew, condamnat pentru crimă în Costa Rica, fiind acuzat ca ucigaș plătit pentru uciderea unui om de afaceri.

Așadar, nu este de mirare că filmele „mijlociului” Nolan, Christopher, gravitează în jurul unor personajele afectate de tulburări psihologice, precum: amnezie anterogradă cel interpretat de Guy Pierce în Memento, respectiv tulburări de somn, detectivul interpretat de Al Pacino în Insomnia (2002) sau personalitate bipolară, cel interpretat de Aaron Eckhart în Cavalerul Negru (2008). O altă „marcă” proprie a lui Christopher Nolan este în debutul filmelor sale, la introducerea personajului principal: vedem întâi mâinile acestuia executând o acțiune, așa cum ne vedem de regulă, mai des, propriile mâini, decât fața.

meme3De reținut că deși scenariul acestui al doilea lung-metraj regizat de el și remarcat la nivel internațional (primul, Following-ul din 2008 nici n-ar trebui să se pună, fiind făcut cu un buget de 6.000 $) a fost scris de el, după povestirea scurtă Memento mori a mezinului Jonathan (publicată în 2001), acesta a fost creditat ca și co-scenarist și nominalizat și el la Oscar, un gest frumos din partea lui Christopher. Personal, dintre toate filmele lor am apreciat doar The Prestige (2006) și Interstellar (2014), având la bază scenarii ceva mai elaborate – ceea ce nu înseamnă că Memento-ul lor din 2000 nu este interesant de urmărit – ca detaliu biografic, pentru a merge la rădăcina ideilor care îi preocupă pe cei doi frați. Un rol destul de interesant face și Carrie-Anne Moss, dacă era nevoie de un argument în plus.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.