Advertisements

Madame Bovary (2014)

Regizoarea americană de origine franceză Sophie Barthes încearcă aici o interpretare modernă a romanului clasic al conaționalului său Flaubert. Ea este cunoscută pentru preferința de a chema la casting actrițe cu origini poloneze: în acest film, Emma fiind jucat de vaporoasa Mia Wasikowska, partenera lui Johnny Depp în Alice regizată de Tim Burton.

Se poate ca bovarismul să fi existat și înainte să-l fi definit Flaubert, sau acestă variantă a ipocriziei să fi fost caracteristică doar acelei perioade? Nu știu în ce măsură mai poate fi o temă de interes (ca o paranteză, tribulațiile unei jupânese amorezată de un rob țigan ar fi stat și la originile Aferim!-ului scris de Jude cu Lăzărescu, dar motivul pentru care ar fi virat spre corectitudine politică se poate să fi fost tocmai desuetitudinea temei) pentru spectatorul contemporan.

giamattiAm urmărit filmul curios de apariția lui Paul Giamatti în rolul notarului Homais. Spre surpriza mea, în rolul marchizului datorită căruia Emma are impresia că intră în înalta societate apare un actor fresh: Logan Marshall-Green din noul serial HBO Quarry.  Mult mai bun decât adolescentinul Ezra Miller, care joacă rolul primului iubit al Emmei. În rest, Rhys Ifans reusește să fie în rolul lui Charles Bovary aproape la fel de tern precum l-a descris Flaubert.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.