Advertisements

Lumea roboților (1973)

Filmul original după care s-a făcut remake-ul recent lansat Westerworld (TV series 2016) este o adaptare a romanului cu același nume scris de Michael CrichtonTema centrală a cărții, reluată în scenariul adaptat chiar de către autor, este relația dintre realitatea trăită și lumile artificiale concepute de om. La momentul apariției, tema parcului de distracţii pentru cei cu bani, un fel de Disneyland pentru adulții care-și permit o vacanță ca-n filme, populată cu mașinării super performante, capabile să le satisfacă orice dorință a vizitatorilor, mi-a amintit de Cassargoz, nuvela lui CTP premiată în 1985 Concursul Naţional de SF.

westworldcoverDacă nuvela inginerului (pe atunci) Cristian Tudor Popescu pornea de la tema lumii văzute ca teatru (ajungând până la descoperirea protagonistul că nu doar clădirea din care evadează, ci tot oraşul Tebrida și întreaga lume cunoscută de el nu ar fi decât alte Lumi Virtuale din jocul fostului său coleg), romanul doctorului Michael Crichton pleacă de la o premisă ceva mai domoală: aceea că nu oamenii sunt obiectul cruzimii, ci roboții. Cu toată aparenta simplificare, și această premisă a lumii ca film duce tot la auto-referențialitate, după explorarea temei SF-iste a roboților (frica noastră de tehnologie și pericolele dezvoltării unor dispozitive avansate și greu de controlat, după model uman).

Ce se păstrează în serial din romanul original este perspectiva mai multor personaje, inclusiv a roboților, ca și o privire cel puțin condescendentă aruncată de aceștia din urmă asupra lumii (oamenilor).

Westworld (1973) Blu-ray Screenshot

Westworld (1973) Blu-ray Screenshot

Spre deosebire de serialul regizat de Jonathan Nolan & Lisa Joy însă, filmul original nu se rezumă la un singur univers narativ (respectiv, Vestul sălbatic) abordând mai multe (Evul mediu, perioada romană), ceea ce îi dă ocazia explorării unei alte teme, mai puțin distopice (filozofice chiar): raportul între lumea creată de Dumnezeu și micro-universurile artificiale create de om pentru propriile scopuri. Cum s-a ajuns de la un SF cu pretenții în genul său (lungmetrajul original), la un interesant (plin de efecte speciale), dar – aparent – mult mai puțin pretențios serial distopic?

La această întrebare am să încerc să răspund după vizionarea mai multor episoade, ca să nu stric surpriza celor care încă nu au văzut serialul. Deocamdată, sunt curios câtă lume a văzut filmul original, ca să știu cât pot spoilări și din acesta 🙂 Filmul cu Yul Brinner, Walter Benjamin și James Brolin este disponibil pe HBOgo, aici. Tot pe HBOgo se poate urmări, fără abonament, și primul episod ale serialului – remake lansat recent. Despre fiecare episod al serialului puteți citi cronicile de pe prima noastră publicație CeFilmeVăd.Eu

.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.