Advertisements

Phantom Thread

Nu vreau să întind ori să depăn prea mult firul acestui film fantomatic, s-a scris despre el pe blog. Demnă de menționat mi se pare declarația actorului Daniel Day-Lewis pentru W Magazine, la sfârșitul filmărilor pentru Phantom Thread:

Before making the film, I didn’t know I was going to stop acting.

coverCum pentru orice este un început și un sfârșit, mi se pare o idee excelentă să mai știi să faci și altceva (fie și pantofi), și să poți lăsa locul altora – asta ca să nu fie nevoie să îmbătrânești pe ecran.  Când ai luat deja de trei ori Oscarul, pare ușor 🙂 Ca parte a pregătirii sale pentru rolul Reynolds Woodcock – caracterul inspirat de celebrul croitor spaniol Cristóbal Balenciaga (1895-1972) – Daniel Day-Lewis a învățat să croiască și să coasă o rochie Balenciaga pentru baletul din New York, unde este ucenic-croitor.

Am să amintesc o singură scenă din film, cea în care Alma (excelent interpretată de Vicky Krieps), tânăra muză a lui Reynolds, găsește ascunse în căptușeala prințesei britanice două cuvinte: Never cursed. Alma este genul de personaj ambiguu care prefigurează manechinul contemporan, cu o frumusețe lipsită de expresie (și de nuri), parcă anume pentru a pune în evidență calitățile hainelor pe care le afișează. Filmul ăsta pare să sugereză că bărbații preferau încă de atunci femeile frumoase și tăcute, și scoate la suprafață două tipologii ale femeii care tace și face: una care tace și face după cum vrea bărbatul (Cyril) și cealaltă, întruchipată de Alma, care tace și face cum vrea ea.

Excelentă muzica de pian a lui Jonny Greenwood, cred că eventual aici (la muzica originală) și poate pentru rolul interpretat Lesley Manville – Cyril – la „Best Performance by an Actress in a Supporting Role” ar avea șanse filmul să ia două Oscaruri din cele șase nominalizări, care mi se par cam multe, totuși. Dar ce să mai zici când The Shape of Water a fost nominalizat la nu mai puțin de 11 (unșpe!) categorii?

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment