Advertisements

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001) – un basm pentru adulți

Nu ți-ai dori ca lumea să fie mai simplă câteodată? Oamenii să se definească prin ceea ce le place, ce nu – direct, fără ocolișuri, iar lucrurile să fie în armonie? Unora le place să se uite la fețele oamenilor în loc să vadă filmul, altora să mănânce puiul gătit, aburind, în vreme ce alții încearcă să spargă crusta de zahăr ars cu lingurița.

Amélie has a strange feeling of absolute harmony. It’s a perfect moment. A soft light, a scent in the air, the quiet murmur of the city. A surge of love, an urge to help mankind overcomes her.

Amélie (Audrey Tautou) trăiește într-o versiune atenuată și protejată a universului, din cauza unei false boli de inimă. Fără să conștientizeze asta, își poartă cu sine bula prin care cunoaște lumea. Găsind cutia de comori din copilărie a unui fost chiriaș, Amélie pornește să repare un pic lucrurile în lume și în cazul în care are succes cu asta, să perpetueze astfel de micro-misiuni de restabilire a echilibrului în univers: 

De la colega de muncă ipohondriacă, la omul cu schelet de sticlă forțat la introspecție și contemplare – care e mult mai conștient de ceea ce se întâmplă cu cei din jur – și până la amantul căzut în dizgrație, toți ajung să fie luminați de candoarea gesturilor menite să le aducă stropi de fericire. Dar așa cum omul de sticlă (Serge Merlin) pictează la nesfârșit aceeași pânză fără să sesizeze secretului fetei cu paharul de apă, și protagonista încearcă să facă bine în jurul ei, fără ca, inițial (cel puțin), să realizeze cum poate aplica această rețeta propriului destin. Tonurile calde, nostalgice, ale imaginii sunt împărțite de-a lungul filmului într-un dans intim de verde și roșu, proporțiile schimbându-se în funcție de emoțiile din secvență, de premonițiile sau împlinirile care au loc.

Fiind un basm de adulți, concluziile sunt foarte la îndemână. Asta nu face călătoria una mai puțin captivantă, ba mai și ”gâdilă plăcut urechile”, mulțumită lui Yann Tiersen – întotdeauna o plăcere.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment