Advertisements

Latitudes (2014)

În acest weekend s-a desfăşurat ediţia a treia a HipTrip Travel Film Festival

N-am ajuns decît în ultima zi, dar am avut mînă bună. Organizare ok, spectatori, şi un film fain: Latitudes, Brazilia, 2014, în regia lui Felipe Braga. O dramă romantică prezentă la Festivalul Internaţional de film de la Locarno, 2014.

La Hip Trip a participat în cadrul secţiunii Focus: On the road.

Comentariul selecţionerului:

Povestea de dragoste a Oliviei şi a lui Jose se derulează în opt oraşe turistice de pe trei continente. Relaţia lor evoluează cu fiecare scurtă întîlnire, însă, la final, descoperim că despre ei nu aflăm mare lucru, în afară de ce simt şi ce cred unul despre celălalt şi a modului în care gestionează relaţiile cu patenerii lor, în aceste condiţii de permanentă schimbare. Nu e întîmplător, miza filmului lui Felipe Braga este tocmai acest spectacol furnizat de cei doi tineri care călătoresc, desfăşoară activităţi care pînă la urmă se intersectează şi se îndrăgostesc.

Jose (Daniel de Oliveira) este un fotograf renumit care călătoreşte prin toată lumea încercînd să surprindă imagini impresionante. Olivia (Alice Braga) este jurnalistă de modă şi cutreieră lumea în căutare de noi tendinţe. În timpul uneia dintre călătorii, coperta unei reviste realizată de Jose îi aduce împreună. Urmează o fragmentată poveste de dragoste între avioane şi continente, drumurile lor intersectîndu-se în opt metropole, printre care Paris, Veneţia, Buenos Aires, Londra şi Istambul. Da, şi prin paturile hotelurilor de acolo.

l2

Dialogurile dintre ei mi s-au părut de înaltă calitate, scurte şi incisive, iar pentru un scriitor de proză scurtă ca şi mine, au valoare în aur şi valorificarea certă a celor reţinute în următoarele mele texte scrise. Pe cîteva dintre ele le-am notat în mobil, deranjînd discret spectatorii din jur. Apoi mi-am zis că poate pun mîna de pe undeva pe întreg scenariul şi i-am iertat cu bunăvoinţă.

Spre deosebire, conversaţiile dintre partenerii stabili ai celor doi (în cazul Oliviei, chiar soţul), mult mai serbede. Mi-au plăcut de asemenea, interludiile, subtitlurile, puzzle-ul şi imaginile. Da, un film fain pe care îl recomand. Nu ştiu dacă neapărat pentru că am trecut de curînd printr-o situaţie asemănătoare, sau doar pentru că le invidiam acel mod alert de viaţă, cu schimbări dese şi peisaje multicolore.

Advertisements

Related Posts

About The Author

One Response

  1. Arcidalia Ghenof-literatura pe tocuri
    October 31, 2016

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.