Advertisements

La Loi du marché (2015) – șomerii lumii perfecte

Filmul regizat de Stéphane Brizé a fost selectat în competiția principală a Festivalului de la Cannes 2015. A pierdut Palme d’Or -ul în detrimentul lui Dheepan, însă a luat premiul pentru cel mai bun actor, acordat lui Vincent Lindon pentru rolul șomerului de 51 de ani care încearcă de un an și jumătate să-și găsească un loc de muncă. Pe regizor nu pare să-l intereseze acest accident biografic din viața protagonistului pentru șocurile pe care i le produce (enumerate în paragraful următor) cât mai degrabă ca pretext pentru a expune tehnicile de umilire puse la punct în societatea modernă.

The Measure of a Man prezintă realitatea insului trecut de jumătatea vieții, căruia toată lumea îi propune soluții radicale pentru depășirea impasului în care se află: funcționarii de la oficiul de recrutare a forței de muncă îl trimit la cursuri inutile, care îi irosesc timpul și banii; banca îi sugerează să-și vândă apartamentul și să-și facă o asigurare de viață, iar potențialul client al căsuței de vacanță îi face o ofertă cu mult sub prețul pieței, pentru a putea merge mai departe.

skypeMult după concediere, Thierry termină un curs de un an, la capătul căruia află că noua sa calificare nu-i este utilă pe piața muncii. Toată lumea intenționează să-l pună în mișcare și să se folosească de situația lui, iar amatorii de chilipiruri sunt peste tot – mai cu seamă printre angajatori. În cursul unui interviu prin Skype, îi este ridiculizată prezentarea grafică a CV-ului său și i se pune în vedere să nu sune, deoarece rezultatul i se va trimite prin email – este mult mai simplu. Mai apoi i se oferă posibilitatea de a-și îmbunătăți prestația la interviuri; filmat în timp ce răspunde la întrebări, el află chiar de la cei în situația sa că poziția în scaun nu este corespunzătoare, iar ochii săi nu exprimă entuziasm.

Toate scenele acestea absurde prevestesc o judecată ce va elimina simplu și aproape politicos individul onest, cu un acut simț al dreptății. Într-o asemenea societate omul trebuie să-și înțeleagă personalitatea ca un produs, pe care să-l (sau să o) schimbe mereu astfel încât să se poată vinde cât mai bine, o tendință teoretizată prima oară de Erich Fromm. Twistul apare în final, când protagonistul demonstrează că „angajarea” nu este un privilegiu, așa cum o prezintă societatea, ci doar una dintre opțiuni – el alegând să-și păstreze demnitatea de care a dat dovadă pe parcursul încercărilor. Filmul a fost prezentat în premieră în România la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest în octombrie 2015 și va apărea în cinematografele noastre începând cu luna martie 2016.

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.