Noutăți
7

Juriul Comedy Cluj, ieri la Bricks

April 2, 2015
359 Views
2 Comments
4 minutes read
Juriul Comedy Cluj, ieri la Bricks

Ieri, simpaticul juriu al Festivalului Internațional de film Comedy Cluj (Florian Mischa Boder, Domnica Cîrciumaru, Ronan Doyle, Sophie Freeman și Carl Haber) a făcut o bună reclamă comediei, atingând pe parcursul conferinței de presă câteva subiecte din actualitatea genului.

carmenDiscuția a fost dominată de scenaristul și producătorul Carl Haber, un american căsătorit cu o româncă (actrița Carmen Burcea, în imaginea alăturată), care este și cel mai în vârstă din membrii juriului. După ce a ajutat la demararea studiourilor Kentauros din România, profesorul Carl Haber a fost invitat și în Cehia, iar mai nou predă la recent-înființata sa Școală internațională de film din Roma.

„Datorită culturii în care s-au născut, unii oameni au un talent înnăscut, un instinct pentru a spune și a crea povești. Alții au mai degrabă abilitatea de a crea o atmosferă captivantă. Acest lucru e foarte vizibil în cinematografia italiană, unde filmele nu se mai bazează atât de mult pe poveste, cât pe o atmosferă vizuală senzațională”, a remarcat el.

Irlandezul Ronan Doyle, freelance critic și editor sitului canadian Next projection, un tip interesat de filmul românesc, căruia i-a dedicat recenzii, și-a mărturisit preferințele:

Mai degrabă am răbdare să urmăresc timp de trei ore o dramă românească bine scrisă, bine regizată și bine jucată decât să văd un film de trei ore de-a lui Tarantino în care opt versiuni de-ale lui vorbesc între ele!

Pasionat de Noul cinema românesc, Doyle speră că vor deveni tot mai cunoscute filmele în care predomină umorul decât părțile sumbre. Exemplul său a fost „Amintiri din Epoca de Aur”, un film pe care îl apreciază, deși nu a devenit la fel de celebru la nivel internațional ca alte filme din Noul nostru Val. Întrebat de Iulia Matcovshi din redacția Chameleon dacă traducerea este un impediment, și cum îl afectează aceasta ca membru al juriului, Doyle preciza:

La un festival internațional, cu siguranță este una din griji, având în vedere că sunt probleme chiar și la nivel de comedie regională. Poate fi o referință culturală, poate fi o chestiune de traducere. Comedia este cel mai periculos gen, fiind ferm ancorată în jocul de cuvinte.

„Comedia nu trece foarte ușor granițele dintre culturi. Trebuie în primul rând să fie un film de calitate, iar apoi să stârnească și râsul – dificil, pentru că oamenii din Arabia Saudită și cei din România râd la alte tipuri de glume”, l-a completat Carl Haber.

Prezentă pentru a treia oară la Comedy Cluj, directoarea de casting Domnica Cîrciumaru a remarcat evoluția excepțională pe partea de comedie a cinematografiei orientale recente. Competiția Comedy Cluj include între cele 8 titluri „Barakah se întâlnește cu Barakah”, filmul propus de Arabia Saudită în cursa pentru Oscar.

Mâine seară, în cadrul Galei de închidere Comedy Cluj 2016, vor fi decernate premiile pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cea mai bună interpretare actoricească, Cel mai bun scenariu, precum și Premiul Publicului. În topul preferințelor publicului conduce acum filmul spaniol „Noaptea în care mama l-a ucis pe tata”.

Marius Oliviu

Publicitar, comunicator și scriitor. Ultimele cărți publicate: Revoluția trăită de O. Țâră (Alba Iulia, 2012) și Jurnalul chiriașului grăbit (Școala Ardeleană Cluj, 2016). Editor al mai multor situri de profil social-cultural: http://teatru.info/, http://cluj.pro/, http://cluj.pub, http://cluj.center

72 posts
8 comments

2 Comments

 1. Amy

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some
  interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

  • In New Zealand, a giant clock on Auckland’s landmark Sky Tower structure counted down the minutes until the New Year, with a huge fireworks display launching from the tower at midnight. The loss of AirAsia Flight 8501 and a deadly landslide in Central Java are recent tragedies that have muted celebration plans in the Indonesian capital Jakarta. City Governor Basuki Tjahaja Purnama said the city would conduct prayers for the victims of the tragedies as well as host the annual Jakarta Night Festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *