Advertisements

Italienii BIFF-ului

La sfârșitul săptămânii trecute s-a încheiat ediția a XIII-a Bucharest International Film Festival, la care CeFilmeVăd a fost partener media. Mai mult decât atât, trei membri ai grupului de cinefili din jurul blogului au participat la organizarea festivalului, fiind cooptați în staff de către doamna Dana Dimitriu-Chelba, directoarea festivalului. Este interesant să vezi și să recenzezi filme, dar mai important decât să chibițezi e să participi la evenimentele cinematografice. Ca și în cazul teatrului, povestea din spatele scenei este de multe ori mai interesantă decât spectacolul în sine.

echipaCa primă experiență, a fost una reușită. Am avut mici atribuții (ne-am ocupat de pagina web a festivalului, de invitați și de pagina de facebook) cu această ocazie reușind să ne cunoaștem mai bine. Unii dintre noi ne-am văzut astfel prima dată, după o colaborare exclusiv internautică de doi ani de zile: eu cu Cristina, care scrie aici, Olga cu Ionuț – Piratul cinefil, care scrie mai des pe cefilmevad.ro.

Festivalul din București nu are amploarea TIFF, dar asta îți permite să vezi toate filmele, ori măcar să nu ratezi evenimentele importante, chiar dacă în calitate de organizator nu ai vreme să participi la tot. Un avantaj a fost că i-am cunoscut mai bine pe invitați, în mare parte italieni aduși de Godmother-ul festivalului Kristina Cepraga, actriță româncă stabilită în Italia, care a participat în calitate de regizor cu un film interesant (Tamara, Echelon) și în competiția de scurt-metraje.

kristinaDin acest an, Kristina a fost și consilier artistic al festivalului pe care l-a îmbogățit cu prezența, mereu într-o foarte bună dispoziție. Și datorită ei, așa cum aminteam, festivalul BIFF resimte o puternică influență italiană (anii trecuți a fost prezent aici Franco Nero, anul acesta a venit fiul său Carlo însoțit de mama sa, Vanessa Redgrave). Ceea ce nu este deloc rău, pentru că așa poate am reuși să ieșim puțin de sub influența franceză (dată de premiile de la Cannes) și să facem și noi filme în genul neo-realismului italian pur, sau comedii burlești, care s-ar plia mai bine pe specificul cinematografiei românești.

Din echipa Perfetti Sconosciuti, despre care Cristina scria că „dezvăluie un echilibru fin între comedie și dramă”, i-am cunoscut pe regizorul Paolo Genovese, scenaristul Paolo Costella și pe actorul și co-scenaristul Ricardo Ravello. Cu ultimul dintre ei Simion Buia a făcut un reușit video-interviu, aici. Despre celelalte persoane simpatice cunoscute la BIFF (Iulia Necșulescu, Sylvain Azou, Alida Geis) – cu altă ocazie. Iată mai jos unul din filmulețele realizate de viitoarea regizoare Iulia Necșulescu:

 

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.