Advertisements

Inimi cicatrizate – jurnalul unui tânăr evreu muribund

Rom-com românesc? Neaaah, prea in your face. Titlul, numele lui Radu Jude și greul digerabil (pentru mine) concept de ”nou val al cinematografiei românești” erau tot atâtea avertismente care să mă țină departe de pelicula asta. Totuși, am biruit temerile inițiale și am fost la vizionarea de presă pentru Inimi cicatrizate.

inimi_cicatrizate_1Liber adaptat după scrierile lui Max Blecher, filmul redă o viziune sintetică a experienței scriitorului din sanatoriu, în speță cel din Techirghiol. Evreu din Roman, bun prieten cu Mihail Sebastian, Blecher suferă de tuberculoză la șira spinării, afecțiune incurabilă pe atunci.

Fără reproducerea anilor ‘30 ca piesă de muzeu în nuanțe sepia, Jude încearcă să aducă parfumul epocii prin muzică și diferite reclame, recitate de actori. Inserturile care îmi evocă și filmele mute sunt ”mini-omagii” literare sau replici din scenele tocmai derulate.

În piept i se scobise un vid atroce, ca o nevoie adâncă de respirație, ori de plânset.

inimi_cicatrizate_2

Un film intelectual, cu discuții politice, religioase, literare, ironii și amor, ”Inimi cicatrizate” m-a dus cu gândul la Woody Allen. Abordarea evreului american e totuși mult mai lejeră și amuzată.

Adaptarea liberă a lui Jude include texte din ”Jurnalul unei fete greu de mulțumit” al lui Jeni Acterian și scrierile lui Sebastian, om pentru care Blecher a contat imens.

inimi_cicatrizate_3După ce voi citi cartea, sigur o să vreau să revăd și filmul. Chiar am nevoie să văd mai multe filme românești de care să nu mă feresc instinctiv.

Filmul lui Radu Jude e un exercițiu cerebral îmbinat cu trăiri lirice și meditații irizate ironic pentru o după amiază altfel, încercați și voi. Go!

A scris și Adriana despre film, aici. Surse foto: 1, 2 , 3, 4.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.