Advertisements

Imaginea de apoi

Afterimage (2016), capodopera unuia dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei (regizorul polonez Andrzej Wajda), a fost filmul care a deschis cea de-a șasea ediție a Cinepolitica. Festivalul a avut loc în luna aprilie în București, la Cinema Elvira Popescu și Institutul Balassi. Culmea, mie filmul mi s-a părut chiar unul antipolitic, personajul principal Władysław Strzemiński considerând că „nu acesta e rolului artei, de a produce o schimbare socială”.

afterimage2Subiectul ultimului film al lui Andrzej Wajda întregește opera regizorului: biografia lui Władysław  Strzemiński, cel mai important artist plastic polonez al secolului XX, îi dă prilejul polonezului de a face o subtilă paralelă cu propriul său destin. Wajda recreează lumea zbuciumată și plină de opreliști a unui artist de avangardă sufocat de socialism-realismul stalinist, chiar în perioada deplinei puteri, a apogeului acestuia.

afterimage3Filmul are multe ecouri și trimiteri către spiritul contemporan al societății poloneze, ca și către cel al lumii postcomuniste, în general.

Refuzul de a capitula în fața unei ideologii impuse și tribulațiile existenței unui artist aflat cu mult înaintea timpurilor sale construiesc pe nesimțite o narațiune aparent lipsită de clasicele întorsături de situație, dar plină de emoție şi înțelesuri adânci. O mare poveste despre demnitate, integritate și nesupunere, ca un cântec de lebădă a lui Wajda ce intră direct în posteritate.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment