Advertisements

Forța, tavernele și roboțeii spațiali în trilogia Star Wars

starMai este doar o lună până la apariția unui film din afara francizei (Rogue One), iar apoi mai avem de așteptat încă un an până la apariția episodului VIII din (noul) Star Wars. Până atunci, vă propun să ne reamintim prin ce se distinge noua serie a francizei imaginate de George Lucas, de episoadele clasice (I-VI). Diferențele au apărut odată cu episodul VII – Force Awakens, chiar dacă acesta avea un scenariu deja creionat chiar de către creatorul universului Star Wars, scenariu cedat odată cu vânzarea Lucas Film către Disney.

soloDin ce știm până acum, saga Star Wars are în componență trei trilogii, ultima fiind numită Sequel trilogy și continuă trilogia inițială Star Wars (care începea cu episoadele IV–VI), urmată de Prequel trilogy (episoadele I-III). Ce au toate acestea în comun, sau care sunt personajele ce populează Universul Star Wars? Vestiții roboței spațiali C3-PO și D2-B2 sunt urmați de ergonomicul BB-8, Harrison Ford are o ultimă apariție în rolul Han Solo ca să confirme noilor protagoniști că toate legendele despre Forță și Cavalerii Yedi sunt adevărate și poate, ca să dea o notă dramatică episodului.

reyTavernele spațiale populate de personaje care mai de care mai pitorești rămân și ele neafectate de trecerea timpului. Ce se schimbă în mod semnificativ sunt noile modele de eroi: fugarul Finn sau anti-eroul masculin (jucat de John Boyega), potențat de noul gen de erou feminin Rey (Daisy Ridley), asemănător celei din omnibusul de succes Silozul. Noua eroină, deși neantrenată, are calitățile ei: se pricepe la tehnică (cândva, o problemă strict masculină) și are puteri ascunse tocmai datorită candorii sale.

Eroina modernă nu-și arată ușor sentimentele, cel puțin nu până ce (anti)eroul nu se schimbă, depășindu-și slăbiciunile cu largul ei concurs. De asemenea, ea nu pare ahtiată după acest nou statut (eroic), refuzând pe cât posibil să intre în joc până când este obligată de circumstanțe să o facă. O paradigmă interesantă, care trebuie să recunoaștem că sună cunoscut, oricât ar fi de recent adoptată în scenarii.

Alături de antagonistul Kylo Ren (Adam Driver) mai apar din episodul anterior și Oscar Isaac în rol de pilot X-Wing, ca și (deja) veteranul Mark Hamill în rolul vârstnicului Luke.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment