Advertisements

The Final Cut (2004)

Un interesant thriller SF în regia tânărului regizor Omar Naïm, care s-a inspirat pentru acest film nominalizat la Berlin dintr-un concept din cultura populară a țării sale de origine (Iordania): memoria colectivă. Calitățile peliculei sale rezidă mai degrabă în scenariul aflat la bază, care a fost selecționat pentru dezvoltare în programul Equinox. Încă de la primele discuții legate de producție, tânărul Naim (deși regizase până atunci doar un scurt-metraj despre războiul civil din Liban), a insistat că nu se pune problema să-l facă altcineva, așa că a ieșit un film de auteur.

final-cut-1O altă mare șansă a sa, după cea a dezvoltării în cadrul programului francez, a fost că actorul și comicul american Robin Williams a citit scenariul și a fost atras de ideea răspunderii de acolo, pe care nu o mai abordase în cariera sa. Ori, la Hollywood, o idee interesantă tradusă într-un scenariu bun și o distribuție de excepție (Mira Sorvino și James Caviezel, ca să-i amintim doar pe actorii care joacă iubita protagonistului și antagonistul) sunt de ajuns pentru succesul unui film, industria cinematografică (termenii corespunzând precis adevăratului sens al acestei expresii) exploatând la maxim aceste avantaje.

Prin registrul larg de stări pe care este capabil să le exprime, Robin Williams reușește nu doar să ne ajute să trecem peste faptul că Memoria finală beneficiază de prea puține efecte vizuale specifice unui film de gen (SF), ci să facă uitate inclusiv scăpările și inadvertențele inerente unui debut în lung-metraj. Pentru că subiectul oferă multe date și informații, dacă stai să le analizezi puțin, multe dintre ele nu se leagă, iar filmul nu poate fi luat în considerare ca thriller – acțiunea sa fiind doar un pretext. Una peste alta însă, o temă interesantă transpusă într-un scenariu satisfăcător, care merita o tratare mai elaborată și de ce nu, poate un remake, pentru că subiectul încă este de actualitate.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment