Advertisements

Ce filme au cele mai mari șanse la GOPO

Nu mai puțin de 21 de filme românești lansate în cinematografe în 2016 au intrat pe lista celor eligibile la premiile GOPO, după cum anunțam pe cefilmevad.ro la sfârșitul lunii trecute. Astăzi au fost anunțate nominalizările pentru ceremonia de decernare a premiilor care va avea loc pe data de 21 martie la Teatrul Național din București. Cele mai multe le-a strâns, conform comunicatului de presă, lungmetrajul „Sieranevada” regizat de Cristi Puiu.

Alături de „Câini” în regia lui Bogdan Mirică, „Sieranevada” intră în cursă pentru 13 trofee Gopo, cele două lungmetraje fiind nominalizate la același număr de categorii (13) precum: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun scenariu”, „Cea mai bună imagine” sau „Cel mai bun actor în rol principal”.

Însă cele mai mari șanse (16) le are „Sieranevada”, datorită situației inedite de a avea nu mai puțin de 4 actrițe nominalizate la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar”: Tatiana Iekel, Cătălina Moga, Ana Ciontea și Judith State. A 5-a nominalizare este actrița Viorica Geantă Chelbea pentru rolul din „Miracolul din Tekir” (regia Ruxandra Zenide).

Radu JudeLa categoria „Cel mai bun film”, pe lângă cele două filme amintite mai intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 „Bacalaureat” în regia lui Cristian Mungiu, „Două lozuri” în regia lui Paul Negoescu și „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude. Pentru „Cel mai bun regizor” sunt nominalizați Cristian Mungiu („Bacalaureat”), Adrian Sitaru („Ilegitim”), Cristi Puiu („Sieranevada”), Bogdan Mirică („Câini”) și Radu Jude („Inimi cicatrizate”).

Doi clujeni frate și soră sunt nominalizați în secțiunile Debut (Ion Indolean) și Tânără speranță (Ilinca Hărnuț) – detalii pe cefilmevad.ro. O concurență acerbă pentru trofeul Gopo acordat „Celui mai bun film european”, la care juriul a nominalizat pelicule „una și una”:

„Fiul lui Saul” / „Saul Fia” (regia László Nemes),

„Toni Erdmann” (regia Maren Ade),

„Mlaștina”/ „La Isla Minima” (regia Alberto Rodríguez),

„Despre oameni și oi”/ „Rams” (regia Grímur Hákonarson) și

„Un porumbel cugetând pe o ramură”/ „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” (regia Roy Andersson).

Nominalizările la Premiile Gopo din 2017 au fost stabilite de un juriu format din 11 profesioniști din domeniu: Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur), și criticii de film: Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Șendrea, Dragoș Marin și Doru Pop.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment