Advertisements

Dimineața care nu se va sfârși (2016)

Un film – dramă (95 de minute) regizat de preotul Ciprian Mega, a primit premiul ”Istess per il Giubileo della Misericordia”, cea mai importantă distincție acordată de Festivalul Internațional de Film de la Terni.

dimiDupă proiecțiile din Italia și Cipru (Nicosia și Limassol), filmul a fost vizionat miercuri, 21 decembrie, în avanpremieră pentru România, la Cluj-Napoca – Cinema Victoria, ora 20:00. Pelicula imaginează o poveste traumatică din diaspora românească, spusă sincer, actual, cu o puternică încărcătură emoțională. Producătorii filmului declară în sinopsis-ul acestuia, că:

Este un film cutremurător, dar plin de lumină, despre frică și deznădejde, despre corupție și indiferență, dar, mai presus de toate, despre credință și iertare…

La proiecția specială a fost în sală și actorul clujean Ovidiu Crisan, care face un rol excepțional (cel al consulului român, personajul negativ) în acest film. Celelalte două rolurile principale au fost interpretate de actorii Ela Ionescu și Valeriu Andriuță. Din distribuție mai fac parte Valer Dellakeza, Ana Maria Moldovan, Florentina Țilea, Mihai Stănescu, Teo Sandu, Florian Majoreanu și actorul cipriot Andreas Russos. Unul din rolurile secundare au fost interpretate de orădeanca Raluca Dacin, care a fost totodată și asistent de producție al peliculei. Producătorul executiv al filmului a fost o altă orădeancă, Laura Mega, stabilită în Cipru – doctorand al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

dimiImaginea poartă semnătura lui Liviu Mărghidan (Scharf Film), montajul fiind opera Iuliei Andriuță. Dacă despre Ovidiu Crișan am mai scris pe-aici, Raluca Dacin este născută în 1983, absolventă a Universității din Oradea. Orădeanca a mai fost asistent de producție și la filmul ”Nunta lui Iov”, selecționat la Cannes în 2015. La finalul proiecției, spectatorii au fost invitați să-și împărtășească gândurile și impresiile legate de film și să adreseze întrebări. Majoritatea au fost impresionați de filmul cu tentă de documentar, iar actorul Ovidiu Crișan a remarcat numărul mic de zile de filmare (13, cât pentru un scrut-metraj) și a dezvăluit că românii din Cipru i-au spus că a fost neașteptat de veridic în rolul consulului român.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.