Advertisements

Daniel Blake – the measure of another man

Vincent Lindon lua anul trecut la Cannes premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul făcut în The measure of a man, film regizat de  Stéphane Brizé și selectat în competiția principală a Festivalului. Un bărbat bine, fostul iubit al prințesei Stephanie de Monaco făcea dealtfel un rol excelent în rolul șomerului de vârsta a doua, în căutarea unui loc de muncă. Spectatorul empatizează lesne cu protagonistul ce interpretează un personaj cu simțul dreptății, în refuzul său de a retrăi momentele concedierii.

loiFilmul franțuzesc începea acolo unde britanicul Ken Loach continuă anul acesta în I, Daniel Blake – cu o ceartă la oficiul de ajutor social (care condiționează acordarea ajutorului de urmarea unor cursuri de recalificare în muncă). Pentru ca situația de peste Canalul Mânecii să nu fie chiar similară, protagonistul este de data aceasta un bărbat mai apropiat de vârsta a treia. Dacă Vincent Lindon interpreta un muncitor de 51 de ani, Dave Johns este un tâmplar de 59 ce suferă de o boală la inimă – drept pentru care doctorul îi recomandă să o lase mai ușor cu munca.

giphyÎnrudite sunt și alte scene: cea în care Blake utilizează cu stângăcie PC-ul, neavând altă soluție (contestarea deciziei ce atestă că ar fi apt de muncă trebuind să fie aplicată online) amintește de interviul pe Skype al lui Thierry în care eforturile acestuia de adaptare la noua tehnologie și situație sunt minimizate de angajator, care-i căută nod în papură. Ținând cont de asemănări, pare mai ușor de înțeles decizia juriului de la Cannes ce a favorizat I, Daniel Blake în detrimentul altor filme din competiție – fiind vorba de un subiect încă sensibil în zilele noastre.

Dacă filmul de anul trecut al lui Stéphane Brizé sugera doar aberațiile sistemului incapabil să integreze indivizii nedreptățiți de legea dură a pieței, scoțând în evidență opțiunile personajului (de a privi, de a fi privit, de a ieși) – meritul premiatului cu Palme d’Or este că se revoltă împotriva lui chiar cu prețul vieții, după cum puteți afla citind cronica filmului scrisă pe blog de către Laura. Un film puțin melodramatic, după mine cu multe aluzii la cel franțuzesc (inclusiv femeia prinsă furând din magazin). Interesant era și dublu-premiatul The Salesman, pe care sperăm să-l vedem măcar la TIFF, anul viitor.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment