Advertisements

Carbon modificat

Cum va arăta iubirea peste 300 de ani, în post-umanitate? Oamenii au implantat un fel de card de memorie pe care sunt stocate amintirile și personalitatea lor, iar acest transfer permite, cel puțin celor bogați, un fel de nemurire prin utilizarea de clone și schimbarea corpului. Bazat pe trilogia SF a lui Richard K. Morgan,  serialul Netflix este o poveste cam intrigantă după gustul meu.

Inițial Laeta Kalogridis (producătoarea „Shutter Island” și „Avatar”) a avut intenția de a realiza un film artistic pe baza acestui roman, până la urmă banii au învins și a ieșit pe piață cu episodul pilot scris de ea. Fiecare alt episod sau două din cele zece ale primei serie are alt regizor și scenarist, așa că au fost regizate de nu mai puțin de șase inși (după modelul Game of Thrones): Miguel Sapochnik la primul, Nick Hurran la 2 și 3, Alex Graves la 4 și 6, Andy Goddard la 7, Uta Briesewitz la 5 și 8, ca Peter Hoar să încheie cu ultimele două.

alt1A ieșit un mix de Blade Runner 2049 cu Matrix și Al Cincilea Element, adică un serial decent în așteptarea noului sezon din Westworld. După primele cinci episoade încă eram amuzat de ungurul japonez Takeshi Kovacs. Apoi apare sora geloasă, chestie care mi s-a părut un plot point căutat așa, cu lumânarea. Dintre lumile viitorului cea mai interesantă este, desigur, Harlan’s World – ai cărei coloniști japonezi se folosesc de muncitorii est-europeni, o lume mixtă slavo- japoneză. Doar decorul este retro-SF-ist, în rest echipa de cineaști cam bate șaua despre America  zilelor noastre,  prezumând un viitor mai bun pentru doar pentru unii – cam așa cum este și acum viața pe continent. 

Altered Carbon este titlul primului roman din trilogie (publicat în traducere românească la Tritonic), un SF polițist, iar următoarele două volume se numesc Broken Angels și Woken Furies. Din perspectiva unui policier când noir, când cyberpunk, glumele sexiste deja răsuflate din viitor par acceptabile și pot fi considerate chiar ironizări ale genului.

Pentru o carte scrisă în 2002, Altered Carbon a anticipat bine diferite tehnologii și idei sociale de ultimă oră, așa că poate fi citită fără probleme chiar și acum, la mai bine de 15 ani. Am înțeles că acțiunea cărții este suficient de diferită de a serialului încât să nu conteze dacă l-ai văzut sau nu. Odată ce treci peste stereotipuri, și serialul este un produs de divertisment digerabil, care te introduce în atmosfera unui megalopolis suprapopulat în care plouă din belșug 🙂

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment