Advertisements

Captain Fantastic (2016) – un stăpân al inelelor contemporan

Actorul americano-danez Viggo Mortensen este ceea ce s-ar putea numi un nonconformist clasic de la Hollywood – cult și străin, imprevizibil și capricios

Versatilitatea lui Mortensen și talentul lui nu doar actoricesc (este, de asemenea, poet, fotograf, pictor, fondator al unei edituri) se regăsesc în rolurile sale extrem de diversificate. Viggo Mortensen este mult mai mult decât un maestru al transformarilor, el practic se reinventează cu fiecare rol. Mortensen, care respinge în mod radical orice clișee și stereotipuri, a devenit unul dintre cei mai interesanți și atipici actori ai generației sale. Și, întâmplător, ca să spunem așa, o stea a lumii cinematografice.

Mortensen trăiește în cea mai mare parte a anului în Madrid, de unde face naveta la Hollywood, încă mai deține un telefon cu clapetă, îi place grădinăritul și își crește propriile legume. Tatăl său a fost crescut la o fermă din Danemarca și obișnuia să-și ducă fiii la pescuit și la vânătoare. Pentru că se simte atât de confortabil în pădure, nu i se putea potrivi mai bine ultimul său rol, din Captain Fantastic.

mv5bmzq4otazmji0ov5bml5banbnxkftztgwnzg4nte0ote-_v1_sy1000_sx1500_al_

În acest film aventuros si hippie, câștigător al premiului Un Certain Regard – Directing Prize la Cannes, în regia lui Matt Ross, îl descoperim în rolul lui Ben Cash, un pădurar hipiot ce conduce o comunitate de șase copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, în pădurile luxuriante ale Pacificului. Ben este un căpitan sever, care a câștigat loialitatea tribului său, în care fiecare participă supus într-un regim zilnic de antrenamente de arte marțiale, alpinism, vânătoare cu arcul, cărora li se alătură educarea academică supravegheată riguros, prin lecturi, prezentări și analize ale unor lucrări literare și științifice exigente. O educație diferită, departe de conceptele “normale” pe care le prețuim.

Între toate acestea, la care se adaugă moartea mamei – deja internată în spital pentru tulburare bipolară – eveniment care perturbă funcționarea și armonia familiei, mai ales atunci când socrii doresc să ia copiii pentru o viață în normele societății, Ben se gândește la ce e mai bine pentru copiii lui, ca un adevărat tată, pe deplin devotat și conectat la nevoile urmașilor săi. Ben a crescut dur șase copii, care nu par să se revolte. Ei preferă să învețe prin nenumărate cărți, să demareze discuții lungi și argumentate legate de politică și economie. Toate atuurile vin în apărarea educației atipice oferită de Ben. În ciuda acestui fapt, confruntându-se cu alegeri dificile, întrebarea este dacă Ben își poate slăbi îmbrățișarea pentru binele copiilor lui.

Viggo Mortensen se angrenează în mod convingător în rolul de tată implicat, într-un spectacol bogat stratificat și interpretat organic.

 captain_fantastic-mp4-bigAjunși în civilizație, copiii se întreabă dacă oamenii sunt bolnavi; dacă nu, de ce sunt atât de grași? Cel mai mare dintre băieți, Bo, este un copil genial, dar atât de naiv la o întâlnire cu Claire, o adolescentă sexy, încât bâlbâie pe loc o propunere de căsătorie. Cu toate acestea, ciocnirea culturilor devine dureros de gravă atunci când concepțiile familiei din pădure vin împotriva celor americane de masă, a rudelor, inclusiv bunici, care nu le pot pricepe. Este o dovadă a contrastelor culturale, fără a recurge la lovituri ieftine. Verișorii care trăiesc în suburbii bogate, sunt prost educați, deși, în lumea lor, ei nu sunt considerați așa. Bunicii deplâng viața pe care Ben a modelat-o pentru familia lui, dar ei pozează într-un cuplu grijuliu, sentimental.

Există un întreg tezaur de fragmente de interes uman în Mortensen, un poliglot hiper-inteligent a cărui convingere fără compromisuri în a forța limitele este temperată de o rezervă de blândețe.

Prin atingerea lui lumească și umană, reflectând atât de multe emoții în același timp, Mortensen este un surogat ideal pentru ca publicul să-și relaxeze indignarea și să reflecteze holistic asupra motivațiilor lui Ben. Unul dintre punctele forte ale povestirii este umanitatea sa, înainte de orice altceva este vorba despre o familie iubitoare, care luptă ca oricare altă famile să împace nevoile și aspirațiile individuale. Astfel, filmul poate fi văzut ca o lovitură puternică asupra vieții urbane, tehnologizate, și, în același timp o fantezie hippie din vremurile din urmă, cu accente de parodie și satiră.

Zborul natural al Căpitanului Fantastic reflectă o anumită subtilitate a chinurilor societății noastre. Se dovedește a fi o gură de aer proaspăt, care contrastează în special cu jungla umană – și urbană. Iar Mortensen dă poveștii o împământare de nezdruncinat. E o stea, care nu se poartă ca atare, dar toată lumea de pe orbita sa îi simte puterea.

El și acest film puternic și aventuros merită toată atenția.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.