Advertisements

Blade Runner 2049

Dacă te cheamă Ryan Gosling și ai ochi albaștri, ce altceva ți-ai mai putea dori decât o soție cu păr albastru? Blade Runner 2049 este, asemenea eroului principal  K ), un replicant. Nu-i ușor să faci un remake după un film cult fără să-l strici, darămite să-ți iasă unul care să se ridice la nivelul primului: un SF adevărat cu elemente psihologice. Povestea curge natural, fără momente forțate.

br2K este un polițist din viitor, de fapt ultimul model de replicant, Nexus 9 (cel mai supus) care merge pe teren să distrugă replicanții din generația anterioară Nexus 8, care aveau durată prelungită de viață și alte inconveniente. Drept premiu, își poate scoate soția virtuală din apartament, prin achiziționarea ultimului model de proiector, mobil. Întrebat de replicantul eliminat cum e să-i ucizi pe cei ca tine, eroul-funcționar corect îi răspunde că el se ocupă doar cu pensionări. Nu știe dacă a văzut vreodată o minune, pentru că el și le cumpără – dar începe să creadă în ele. Ultima generație de androizii nu mai visează oi electrice, fiindcă au neveste electronice.

br1Regizorul canadian Denis Villeneuve (care ne-a dat gata cu Arrival) preia moștenirea fără se lasă intimidat de ea și face aici un film personal, cu o muzică asemănătoare cu cea din Arrival, la fel de tulburătoare în asociere cu arhitectura brutalistă. Exteriorul este arid, lumea e copleșită de aglomerația tehnologică, dar interioarele sunt mici opere de artă. blade-illoApare și aici într-o mică scenă origami-ul în formă de unicorn din „Blade Runner”-ul original.

Cu toții căutăm doar ceva real – spune polițista-șefă Joshi (Robin Wright). Numai Joi, soția polițistului sărac K, e doar un soft ieftin, o hologramă care pâlpâie, spre deosebire de Luv care este un android mult mai… palpabil (prototip probabil al seriei Nexus 10 și totodată avatar al antagonistului Wallace). Filmul pare, de fapt și e un noe-noir foarte lung, dar nicio scenă nu poate fi tăiată din cele trei părți de câte 55 de minute ale filmului. Sunt cel puțin 5-6 momente care te lasă cu gura căscată în acest film, iar majoritatea implică androizii, care nu-și pun întrebări cu privire la umanitate, ci ne fac pe noi să ni le punem folosindu-i ca pretext sau cobai.

Ce ne face oameni, credința în „umanitatea” noastră, sau credința în ceva mai presus de noi?

Marea calitate a filmului mi se pare tocmai această colecție de scene-cult care țin privitorul în fotoliu, cu mintea răscolită cu întrebări filozofice despre umanitate și inteligența artificială, și care prin calitatea și subtilitatea lor reclamă o nouă vizionare, pentru a putea observa ce ți-a scăpat la prima.  Sunt convins că în următorii 5-10 ani va dezvolta un cult following, cum a fost şi cazul precedentului Blade Runner.

Advertisements

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.