Advertisements

American Pastoral

Lionsgate lansează weekendul acesta American Pastoral în 50 de cinematografe americane, după avanpremiera de săptămâna trecută. Adaptarea romanului clasic publicat de modernul scriitor american Philip Roth in 1997 are în rolurile principale pe Ewan McGregor, Jennifer Connelly și Dakota Fanning în istoria unei familii a cărei fiice este prinsa în miscările tinerilor protestatari americani. Pentru McGregor este debutul regizoral, iar filmul se bucura până acum de foarte puțină atenție și comentarii mediocre din partea criticilor, presa așteptând probabil ca Ewan să aducă vorba de rolul Obi-Wan Kenobi din Star Wars ca să-l pună pe prima pagină.

Ceea ce mi se pare destul de interesant, mai ales că estimam încă de anul trecut (când am aflat de scenariul adaptat de către John Romano și Noah Haidle), că Pastorala americană face parte, alături de celelalte romane ale lui Roth ce au în comun naratorul Nathan Zuckermann: M-am măritat cu un comunist și Pata umană, din topul celor mai ecranizabile cărți ale acestuia. Adaptările după Philip Roth sunt o provocare pentru industria cinematografică americană. Scoțianul McGregor se adaugă unei selecte liste de protagoniști care-i include pe Sir Ben Kingsley (Elegy), Sir Anthony Hopkins (cu The Human Stain, poate cea mai reușită adaptare de până acum după scrierile lui Roth) și ultimul, dar nu cel din urmă, Al Pacino (The Humbling).

Primul act al filmului se pare că debutează puternic, însă ultimele două urmează introspecțiile lui Roth, așa că nu a fost un șoc pentru nimeni că filmul a făcut abia $45,000 în prima zi, ceea ce duce estimările la $153k pentru weekendul de deschidere, și $3k media per-locație. Weekendul acesta cu 50 de cinematografe se pare că va fi decisiv pentru pelicula lansată la festivalurile internaționale de film San Sebastián și Hamburg, unde a fost nominalizat pentru cel mai bun film.

Mult mai bine a debutat weekend-ul trecut The Handmaiden, noul thriller al lui Chan-wook Park lansat de Magnolia în cinci cinematografe. Acesta a avut încasări de aproximativ $22,000 vineri și $67k tot weekendul, ceea ce a urcat la $13k media per-locatie, mult mai bine decât Pastorala americană. Așadar, un weekend plin pentru americani, atât la cinematografele de artă cât și la multiplexuri, în vreme ce la noi, clujenii se pregătesc pentru Gala de închidere Comedy Cluj iar bucureștenii pentru HipTrip Travel, un festival de film de călătorie 🙂

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment