Advertisements

Afacerea Est

Afacerea Est în avanpremieră la Comedy Cluj

Al doilea lung-metraj regizat de Igor Cobileanski a fost introdus de actorul ieșean Daniel Busuioc, care îl joacă pe Vasile, șoferul mereu beat și complicele cuplului principal de actori. El a prezentat foarte bine filmul, drept o întâlnire dintre Ilf și Petrov și Ion Creangă.

Busu este și director artistic al Teatrului Național din Iași unde face, pe lângă meseria de actor, și o generoasă activitate de promovare a talentelor locale și a inițiativelor culturale ieșene. A mărturisit pe scena Comedy că, deși este la primul său rol important în film, mândria lui vine mai degrabă din recunoașterea regiunii ca importanță culturală:

M-am bucurat foarte mult nu atât pentru mine, cât pentru colegii mei. Am avut o mare bucurie să văd actorii din Moldova jucând în acest film, și de dincoace și de dincolo de Prut, dar și actori plecați din Iași care joacă în teatrele din țară.

Afacerea Est, al doilea lung-metraj al lui Igor Cobileanski

După La limita de jos a cerului (2013), câteva scurt-metraje apreciate în circuitul festivalier, și primul sezon al serialului Umbre, difuzat de HBO, Cobileanski a făcut această comedie (al cărui scenariu l-a scris înainte de al primului său lung-metraj) inspirat dintr-o poveste reală, petrecută acum câțiva ani în Republica Moldova. De aceea a căutat actori cu rădăcini moldovenești, care să vorbească „dulcele grai“ specific, și potriviți cu viziunea absurdă dar în același timp umană a caracterelor.

În mod paradoxal, filmările au avut loc în sud, din câte ne-a dezvăluit Busu (probabil din considerente logistice). Au debutat în Stâlpu, o comună la aproximativ 30 de km de București, apoi în Giurgiu (la o Avicolă dezafectată) ca să continue cu interioarele în București, după care au urmat Urziceni și Titu. A ieșit o comedie agreabilă, care stă în trei personaje bine interpretate de actorii moldoveni de teatru, din care doi sunt debutanți în cinematografie. Prima (și singura!) comedie românească văzută la Festivalul de film Comedy (sic!) Cluj, unde mă așteptam să fie mai multă concurență pe acest segment.

Mă opresc aici ca să nu fac spoiler și să le răpesc plăcerea vizionării celor care încă n-au văzut filmul, dar promit să revin cu o recenzie completă. Filmul este deja în cinematografe, dar echipa se luptă cu distribuitorii care programează în unele orașe o singură proiecție pe zi – la ore imposibile pentru marele public: 11,00; 11,45; sau 14, 15.  Afacerea Est va fi la prezentată la ultimele festivaluri importante ale anului (categoria A): la Tallin Black Nights Film Festival în competiție și la Cairo Internațional Film Festival în secțiunea Panorama.

Advertisements

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment